Nurmisiemenviljelyn tietopalvelu

  ETUSIVU


 
 

Nurmisiemenviljelyn tietopalvelusivusto oikotie tiedon lähteille


 

Nurmisiemenviljelyn tietopalvelusivusto on Ympäristöministeriön tukemassa Luonnonvarakeskus Luken Sieppari pellossa –hankkeessa kehitetty ”Nurmisiemenviljelyn artikkeli- ja tutkimustiedonhakupalvelu” , jolla tarjotaan tiedonhakijoille polut nurmisiemenviljelyn kohdennetuille tiedonlähteille helposti ja ajantasaisina. Palvelu on osa hanketta, jossa edistetään talvipeitteisten kasvien kuten nurmikasvien siementuotantoa ja kuminan viljelyä saaristomeren valuma-alueen pelloilla.

Nurmikasvien siementuotanto on teemana äkkiseltään varsin kapea, mutta tarkemmin katsottuna näkökulmien kirjo onkin laaja. Kasvilajeja on useita ja tietoa tarvitaan viljelytekniikasta siemenkauppaan ja lainsäädäntöön. Aiheesta on kotimaista tutkimustietoa ja laadukasta ammattitietoa jo pitkältä ajalta, mutta tietolähteet ovat hajallaan.

Suomessa on runsas ja laadukas ammattilehtien ja tiedeartikkeleiden tuotanto, jonka löytyy parhaiten kirjastojen kokoamista tietokannoista ja dokumenttiarkistoista. Tällä hakupalvelulla pyritään madaltamaan kynnystä viitetietokantojen käyttöön omatoimisen tiedonhaun apuna.

Tässä palvelussa tiedonhakijalle tarjotaan erityisesti kotimaisia ja pohjoismaisia tiedonlähteitä nurmisiemenviljelyn keskeisiin aiheisiin.

Kirjastotietokannoista löytyvät nykyisin helposti myös artikkeleiden ja hankekuvausten kokotekstit, jos niitä on tuotettu vapaasti saataville. Jos kokotekstiä ei verkossa ole, sen voi hakea tai tilata lähimmän kirjaston tai sen kaukopalvelun kautta. Tosin vanhempikin tutkimus- ja ammattitieto on monessa kohdin pätevää, ja sitä löytää hyvin nimenomaan erilaisten tietokantahakujen avulla.

Kirjastojen tietokantoja päivitetään jatkuvasti, joten niiden kautta haetut julkaisulistat ovat hyvin ajantasaisia. Uudet julkaisut tulevat listoille sitä mukaa kuin kirjastot niitä sinne lisäävät, joten nurmisiemenviljelyn artikkeli- ja tutkimustiedonhakupalvelun ylläpito pysyy toiminnassa olemassa olevien järjestelmien avulla eikä se työllistä erikseen tutkijoita tai tietopalvelusivuston tuottajaa. Linkkejä tarkistetaan aika ajoin.

Palvelu avattiin käyttöön vuonna 2016.

Palvelun toteuttajat ja rahoittajat

Palvelu on tuotettu Luken tutkijoiden ja toteutuksesta vastaavan MI Tietorakenteet Oy:n yhteistyönä. Palvelun rahoittaa Ympäristöministeriön tukema Luken Sieppari pellossa -hanke ja sitä tukevat Kylvösiemensäätiö ja Etelä-Pohjanmaan kylvösiemenyhdistys.

Aiheesta oli artikkeli Kylvösiemenlehdessä 11.3.2016.

Anna palautetta palvelun kehittäjille

Palvelu on hankkeen www.luke.fi/siepparipellossa verkkosivulla ja Suomen Nurmiyhdistyksen sivulla. Suomen Nurmiyhdistyksen verkkosivulta.

Palvelun tavoitteena on olla helppo ja suoraviivaisuudessaan käyttäjäystävällinen. Tiedonlähteisiin johtavat linkit avautuvat uuteen ikkunaan. Jos haku ei näytä avautuvan, niin voi painaa hiiren kakkospainiketta, ja valita ”Avaa uuteen ikkunaan”, niin se saattaa näyttää haun tilanteessa jos koneella on välilehtiä jo runsaasti auki.

Palvelun tekevät MI Tietorakenteet Oy yhdessä nurmisiementutkijoiden kanssa. Ehdotuksia palvelun kehittämiseksi voi lähettää osoitteilla oiva.niemelainen(at)luke.fi ja info(at)mitietorakenteet.fi28.11.2017

MI Tietorakenteet Oy