Maatalous keskittyy alueellisesti ja kotieläintuotannon yksikkökoot kasvavat. Tarve tehostaa lannan ravinteiden ja energian hyötykäyttöä on kasvanut samalla, kun lannan ympäristöhaitat, erityisesti ravinteiden huuhtoutuminen, vesistöjen rehevöityminen ja hajuhaitat ovat lisääntyneet. Myös yhdyskuntien ja teollisuuden eloperäisten jätteiden ja sivuvirtojen käsittelyä on kehitettävä ympäristöhaittojen vähentämiseksi ja raaka-aineiden hyödyntämisen tehostamiseksi. Paineet uusiutuvan energian tuotantoon ja biomassojen ravinteiden hyödyntämiseen kasvavat fossiilisten raaka-aineiden huvetessa ja ilmastotavoitteiden kiristyessä. HYÖTYLANTA -tutkimusohjelma tuottaa työkaluja lannan ja muiden eloperäisten materiaalien hallintaan. Se arvioi markkinoilla olevien teknologioiden soveltuvuutta ja jatkokehitystarpeita ja tuottaa tietopohjaa hallinnon päätöksentekoon. HYÖTYLANTA tuottaa myös uusia neuvonnallisia työkaluja ja vie uutta tietoa ja teknologioita suoraan maatiloille. Päätavoite on kehittää keinoja, joiden avulla lannan ja muiden eloperäisten materiaalien energiasisältö saadaan tehokkaasti hyödynnettyä ja ravinteet kierrätettyä ilman haitallisia vaikutuksia ihmisiin, eläimiin, kasveihin ja ympäristöön. HYÖTYLANTA -tutkimusohjelma toteutetaan MTT:n, Suomen ympäristökeskuksen (SYKE), Työtehoseuran, Helsingin yliopiston Agroteknologian laitoksen ja ProAgria Maaseutukeskusten Liiton yhteistyönä. Sitä koordinoi MTT:n teknologiatutkimuksen johtaja Markku Järvenpää. Vetovastuulliset tutkijat ovat Martti Esala, Tapio Salo, Jukka Rintala, Sari Luostarinen ja Heikki Lehtonen MTT:stä sekä Juha Grönroos ja Katri Rankinen SYKEstä. HYÖTYLANTA -tutkimusohjelma on maa- ja metsätalousministeriön tilaama.
Tavoitteet
HYÖTYLANTA -tutkimusohjelma tuottaa uusia keinoja, joilla keskittyneen kotieläintalouden alueilla lanta ja sen ravinteet saadaan nykyistä paremmin kohdistettua alueille, joiden peltojen ravinnetila edellyttää lannoittamista. Myös lannan levitysmenetelmiin ja -ajankohtiin liittyy ympäristökuormituksen kannalta selvitettäviä seikkoja. Erityistavoitteena on selvittää lannan ja muiden eloperäisten materiaalien hyödynnettävyys bioenergiana. Tähän liittyvät myös muut keskeiset tavoitteet, kuten ravinnepäästöjen vähentyminen vesistöihin fosforin käytön tehostuessa, uusiutuvan energian käytön lisääminen sekä kasvihuonekaasupäästöjen vähentäminen. Yhdyskuntien jätemateriaalien osalta lisätietoa tuotetaan erityisesti käsittelyteknologioiden energia- ja kasvihuonekaasutaseista, logistiikasta sekä kustannustehokkuudesta. Lisäksi tutkimusohjelma lisää ja tehostaa alan toimijoiden vuorovaikutusta ja tiedonkulkua.
Tulokset
HYÖTYLANTA -tutkimusohjelma tuottaa uusia menetelmiä ja työkaluja lannan ja muiden eloperäisten materiaalien hyödyntämiseen. Sen tuloksena maatalouden ympäristökuormitus vähenee, kotieläintuotannon ravinnekeskittymät saadaan tehokkaaseen käyttöön niitä tarvitseville alueille, uusiutuvan energian tuotanto lisääntyy ja eri toimijoiden vuorovaikutus kasvaa.
Vaikuttavuus
HYÖTYLANTA -tutkimusohjelman tuloksia hyödynnetään hallinnossa erityisesti ympäristöön liittyvien säädösten ja kannustimien laadinnassa. Tavoitteena on saada lannan ja eloperäisten jätteiden ja sivuvirtojen hyödyntämiseen liittyvät parhaat käytännöt käyttöön suurissa kotieläinyksiköissä. Tuloksia tullaan käyttämään vuonna 2010 Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman 2007–2013 väliarvioinnissa. Tutkimusohjelman tulokset tukevat myös vesienhoidon järjestämisestä annetun lain mukaisten alueellisten vesienhoitosuunnitelmien laatimista.
Vastaava tutkija
Luostarinen Sari Yhteistyötahot
Helsingin yliopisto Agroteknologian laitosProAgria Maaseutukeskusten Liitto Suomen ympäristökeskus Työtehoseura ry
Hankkeen kesto 2008 - 2010
Asiasanat
Ravinnekierto, Uusiutuva energia, Eloperäisten jätteiden ja sivutuotteiden hyödyntäminen, Käsittelyteknologiat, Lanta, Orgaaniset lannoitevalmisteet
Hankkeen vaihe: päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Luonnonvarakeskus Luken järjestelmästä.
|