Kalan tehokas jäähdyttäminen on tärkeä kalan laatuun ja säilyvyyteen vaikuttava tekijä. Elintarvikekalan jäähdyttäminen aloitetaan useimmiten vasta perkauksen jälkeen kalaa pakattaessa. Kalan vaihtolämpöisyys tarjoaa kuitenkin mahdollisuuden jäähdyttämisen tehostamiseen. Elävänä jäähdyttäminen voisi olla yksi keino vähentää veden lämpötilasta ja vuodenajasta aiheutuvaa vaihtelua kalojen teuraslaadussa. Tavoitteet Tavoitteena oli arvioida elävänä jäähdyttämisen käyttökelpoisuus Suomessa etenkin lämpimän veden aikana. Hanke jaettiin kolmeen osatehtävään: Jäähdytysjärjestelmän rakentaminen, kalamateriaalin kasvatus ja kalastus sekä teurastuskokeet. Teuraskokeissa keskityttiin kirjolohen, siian ja ahvenen jäähdyttämisen seurantaan ja jäähdytyksen vaikutusten arviointiin rigor-, stressi- ja teuraslaatumittauksien avulla. Tulokset Kirjolohella ja ahvenella liian alhainen jäähdytyslämpötila aiheutti stressiä ja jäävesijäähdytys edellyttää siten ennusteiden luomista, jotta kala heti halutun lämpötilan saavutettuaan voidaan jatkokäsitellä. Oikean jäähdytyslämpötilan löytäminen lienee keskeisessä asemassa jäähdytyksen positiivisia vaikutuksia optimoitaessa kullekin kalalajille sopivaksi. Kokeiden perusteella jäähdytyksen laatuun vaikuttavana mekanismina voidaan pitää lämpötilan vuorovaikutusta kalan aineenvaihdunnan ja stressivasteiden kanssa. Vastaava tutkija Ruohonen Kari, Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos Muut henkilöt Airaksinen Susanna, Aro Tarja, Vaajala Markku Yhteistyötahot Turun yliopisto, Biologian laitos Julkaisut Esitelmä: Chilling before slaughter as a tool to reduce stress and to improve product quality. http://www.rktl.fi/www/uploads/Talous%20ja%20yhteiskunta/airaksinen_live_chilling.pdf
Kalojen elävänä jäähdyttäminen ja sen vaikutukset teuraslaatuun. Kala- ja riistaraportteja 356, 2005.
http://www.rktl.fi/?view=publications&id=5531
Hankkeen kesto 2003 - 2005 Hankkeen vaihe: päättynyt
|