Suomen bioenergiatavoitteiden saavuttaminen edellyttää lisää tietoa maatalouden prosessien sivutuotteiden hyödyntämisestä. Uusia biomassan konversioteknologioita ja biojalostamoiden uusia innovatiivisia integroituja ratkaisuja, jotka perustuvat erilaisten uusiutuvien raaka-aineiden ja jätteiden hyötykäyttöön tulisi tutkia ja kehittää. Pienet hajautetut ja integroidut biojalostamoratkaisut mahdollistavat paremman energiahyöty-suhteen, taloudellisen kannattavuuden ja pienemmät ympäristöpäästöt kuin mitä saavutetaan erillisissä suurissa teollisuuslaitoksissa, joissa tuotetaan energiaa tai valmistetaan vain yhtä tai kahta tuotetta. Tässä tutkimuksessa maatalouden bioenergiapotentiaalia tutkitaan neljän osahankkeen avulla. SABRINA-osahankkeessa pureudutaan näihin kysymyksiin Suomen kannalta. Hankkeen tavoitteena on kartoittaa ja alustavasti evaluoida vaihtoehtoisia innovatiivisia maatilakokoluokan biojalostamoratkaisuja, jotka mahdollistavat elintarvikkeiden, energian, biopolttoaineiden ja erilaisten kilpailukykyisten, turvallisten, ekotehokkaiden ja kestävien biotuotteiden samanaikaisen ja integroidun valmistamisen peltobiomassasta Suomessa. BIOAGRE-II -osahankkeessa tarkastellaan laajaa joukkoa tekniikoita, joilla voidaan vähentää uusiutumattoman energian käyttöä maaseudulla, joko hyödyntämällä energiatehokkaita tekniikoita tai korvaamalla käytettyä energiaa uusiutuvalla tuotannolla. MASIGAS -osahanke tutkii kotieläintuotannon sivutuotteita hyödyntävien biokaasusovellusten prosessiuudistusten teoreettisia mahdollisuuksia teknologian ja talouden näkökulmasta ja luo mallinnukset muutoksen johtamisesta onnistuneesti maatiloilla. BIO-YT -osahankkeessa tavoitteena on mallintaa menetelmiä, joilla voidaan kustannustehokkaasti turvata korkealaatuisen raaka-aineen saanti ja sivutuotteiden markkinat. Hanke kuuluu MTT:n painopistealueeseen "Bioenergia ja biomateriaalit". Hankeosioille haetaan MTT:n sitomattomien budjettivarojen lisäksi rahoitusta mm. Tekesin "BIOREFINE"-ohjelmasta. Hanke kuuluu teknologiaohjelmaan ja se toteutetaan BEL:n ja TAL:n neljän bioenergia osahankkeena. Osahankkeilla on liittymäpinta (2) Ilmastonmuutokseen sopeutuminen ja ilmastonmuutoksen hidastaminen, (5) Maaseudun kehitys -painopisteisiin sekä läpileikkaavaan Tulevaisuuden maatila -konseptiin.
Tavoitteet
SABRINA-osahankkeen tavoitteena on selvittää tilannetta Suomen kannalta. Mitkä ovat potentiaalisimmat kehityspolut ja biojalostamoratkaisut, joihin Suomessa tulisi ensisijaisesti panostaa? Tavoitteena on siis kartoittaa ja alustavasti evaluoida vaihtoehtoisia innovatiivisia maatilakokoluokan biojalostamoratkaisuja, jotka mahdollistavat elintarvikkeiden, energian, biopolttoaineiden ja erilaisten kilpailukykyisten, turvallisten, ekotehokkaiden ja kestävien biotuotteiden samanaikaisen ja integroidun valmistamisen peltobiomassasta Suomessa. BIOAGREII -osahankkeen tavoitteena on vahvistaa MTT:n hajautettuihin järjestelmiin ja energiatekniikoihin liittyvää osaamista, tuottaa tietoa ks. tekniikoista ja niiden kustannuksista maaseudulla tehtävän energianeuvonnan tueksi, parantaa maaseutuyritysten kykyä nähdä terveellä taloudellisella pohjalla olevia energia-alan liiketoimintamahdollisuuksia ja saattaa tuotettu tietomassa yhteismitalliseen ja helposti vertailtavissa olevaan muotoon, jotta mahdolliset tukitoimet osattaisiin kohdentaa tehokkaasti. MASIGAS -osahankkeen yleisenä tavoitteena on, että hankkeen tuloksia käytetään myöhemmin rakennettavien biokaasulaitosten suunnittelussa ja hyödynnetään kannattavalla tavalla maatalouden sivutuotteita energiana. Hankkeen päätavoite on tutkia, kuinka maatilojen kannattavuutta ja ekotasetta voidaan parantaa biokaasutuotannon avulla. Hankkeen menetelmätavoitteiden tasolla tavoitteena on tutkia minkälaisia tuotannon prosessimuutoksia kannattava ja ekotehokas biokaasua tuottava maatila edellyttää sekä miten sellainen toimintayksikkö toteutetaan. BIO-YT -osahankkeen tavoitteena on tunnistaa bioenergiantuotannon tarjontaketjun keskeiset tehottomuusongelmat sekä pohtia tarjontaketjun vertikaalisen koordinaation merkitystä ja laajuutta kustannustehokkuuden parantamiseksi. Tutkimuksessa tarkastellaan erityisesti informaation ja sopimusten kannustavuuden vaikutuksia koko prosessiketjun tehokkuuteen ja selvitetään mitkä ovat eri osapuolten motiivit ja rajoitteet sopimustuotannon lisäämiseen ja kehittämiseen.
Vaikuttavuus
Lähitulevaisuudessa on muodostumassa kilpailutilanne peltojen ja erilaisten peltobiomassojen hyödyntämisestä elintarvikkeiden, rehujen, energian, kemikaalien ja/tai muiden hyötytuotteiden valmistukseen. Tilanne on siten hyvin monimutkainen ja vaikutukset moniulotteisia, joten uusien etenemisstrategioiden valinta vaatii tarkkaa ja monipuolista analyysia. Uusien kestävämpien teknologioiden, tuotteiden ja kehityspolkujen valinta edellyttää uutta tutkimus- ja kehittämistoimintaa, jossa peltobiomassan tuotanto eri käyttötarkoituksiin, maatilakokoluokan biojalostamo-prosessit, sekä bioenergian ja eri biojalosteiden paikallinen kulutus ovat keskeisessä roolissa. Suomen bioenergiatavoitteiden saavuttaminen edellyttää lisää tietoa maatalouden prosessien sivutuotteiden hyödyntämisestä. Uusia biomassan konversioteknologioita ja biojalostamoiden uusia innovatiivisia integroituja ratkaisuja, jotka perustuvat erilaisten uusiutuvien raaka-aineiden ja jätteiden hyötykäyttöön tulisi tutkia ja kehittää. Pienet hajautetut ja integroidut biojalostamoratkaisut mahdollistavat ainakin teoriassa paremman energiahyötysuhteen, taloudellisen kannattavuuden ja pienemmät ympäristöpäästöt kuin mitä saavutetaan erillisissä suurissa teollisuuslaitoksissa, joissa tuotetaan energiaa tai valmistetaan vain yhtä tai kahta tuotetta. Tässä tutkimuksessa maatalouden bioenergiapotentiaalia tutkitaan neljän osahankkeen avulla. SABRINA-osahankkeessa pureudutaan biojalostamokysymyksiin Suomen kannalta. Hankkeessa luodaan tiekartta kansallisten biojalostamoiden tutkimiselle ja kehittämiselle ja siinä pyritään löytämään uusia innovatiivisia biojalostamoratkaisuja ja siihen liittyviä liiketoimintaideoita. BIOAGRE-II -osahankkeessa tarkastellaan laajaa joukkoa tekniikoita, joilla voidaan vähentää uusiutumattoman energian käyttöä maaseudulla, joko hyödyntämällä energiatehokkaita tekniikoita tai korvaamalla käytettyä energiaa uusiutuvalla tuotannolla. MASIGAS -osahanke tutkii kotieläintuotannon sivutuotteita hyödyntävien biokaasusovellusten prosessiuudistusten teoreettisia mahdollisuuksia teknologian ja talouden näkökulmasta ja luo mallinnukset muutoksen johtamisesta onnistuneesti maatiloilla. BIO-YT -osahankkeessa tavoitteena on mallintaa menetelmiä, joilla voidaan kustannustehokkaasti turvata korkealaatuisen raaka-aineen saanti ja sivutuotteiden markkinat. Kaikilla osahankkeilla on liittymäpinta ilmastonmuutokseen sopeutumiseen ja ilmastonmuutoksen hidastamiseen sekä maaseudun kehittämiseen ja tukevat ”Tulevaisuuden maatila” –konseptin kehittämistä.
Vastaava tutkija
Thun Rabbe Yhteistytahot
Metsäntutkimuslaitos Metla Suomen ympäristökeskus Valtion teknillinen tutkimuskeskus VTT
Hankkeen kesto 2008 - 2010
Asiasanat
Biojalostamot, Vertikaalinen koordinaatio, Sopimustuotanto, Kotieläintilojen sivutuotteiden hyödyntäminen, Päämies - toimija-teoria, Hajautettu ja integroitu tuotanto, Sivutuotteet, Peltobiomassan termokemiallinen ja biotekninen jalostus
Hankkeen vaihe: päättynyt
HUOM! Tm tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimustietojrjestelmst, jota ei en yllpidet. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Luonnonvarakeskus Luken jrjestelmst.
|