M Tutkimushankekuvaus, RKTL - Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos
Ohita navigointilinkit

Paluu Hankehaaviin

Istutustutkimusohjelman erillistehtävät

Paluu Hankehaaviin

	

Tutkimusohjelmaan kuului vuonna 2007 seitsemän tutkimusprojektia (202 501/rehut; 202502/villi-viljelty; 202503/järvilohi, 202504/kuhakannat, 202506/telemetria-Kymijoki, 202293-5/siika ja 202317/kaihi), joista kaksi oli uusia (järvilohi, kuhakannat). Erillistehtävinä tutkittiin istutusiän vaikutusta lohen istutustuloksiin Kymijoella, istutetun meritaimenen eloonjääntiin vaikuttavia ympäristötekijöitä ja evävaurioiden ja varhaiskypsyyden esiintymistä ja vaikutusta istutetun nevanlohen eloonjääntiin.

Tavoitteet

Istutustutkimusohjelmassa selvitetään kalaistutusten tuloksellisuuteen vaikuttavia tekijöitä ja etsitään ratkaisuja, jotka edesauttavat istutusten, kalastuksen ja suojelun yhteensovittamista ja parantavat istutusten taloudellista kannattavuutta eri olosuhteissa. Erillistehtävissä koordinoidaan tutkimusohjelman toimintaa, suunnitellaan uusia tutkimuksia ja toteutetaan esitutkimuksia ja muita erillistehtäviä.

Tulokset

Lohi- ja meritaimenisutusten voimakkaasti heikentynyt eloonjäänti meressä ei selity niillä poikasten laatuominaisuuksilla tai meressä vaikuttavilla ympäristötekijöillä, jotka aiemmin ovat selittäneet istutustulosten vuotuista vaihtelua.

- Artikkelin Salminen et al. 2007. The importance of stocking age in the enhancement of River Kymijoki salmon (Salmo salar). Journal of Applied Ichthyology 23(1):46-52. mukaan vaelluspoikasistutukset tuottavat Kymijoella paremmin saalista kuin jokipoikasistutukset.
- Artikkelin Kallio-Nyberg et al. (2007). Effects of marine conditions, fishing, and smolt traits on the survival of tagged, hatchery-reared sea trout (Salmo trutta trutta) in the Baltic Sea. Canadian Journal of Fisheries and Aquatic Sciences 64(9):1183-1198. mukaan tärkeimmät meritaimenen eloonjääntiin vaikuttavat tekijät ovat istutuskoko, istutuaika ja ravinnon määrä. Nämä tekijät eivät kuitenkaan selittäneet eloonjäännin alenevaa trendiä.
- Raportin Salminen et al. 2007. Varhaisen sukukypsyyden ja evävaurioiden esiintyminen ja vaikutus nevanlohen istutustuloksiin Suomenlahdella ja Selkämerellä 1981 ? 2005 (mmm:n tulostavoiteraportti) mukaan nevanlohien varhainen sukukypsyminen on 25 vuoden jaksolla lisääntynyt, ja evävaurioiden esiintyminen vähentynyt. Näillä muutoksella ei kuitenkaan ollut merkittävää vaikutusta eloonjääntiin meressä.

Vastaava tutkija

Salminen Matti, Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos

Muut henkilöt

Kallio-Nyberg Irma, Huusko Ari, Erkamo Esa

Yhteistyötahot

Kotimaisia yhteistyökumppaneita ovat mm. Helsingin ja Jyväskylän yliopistot, voimayhtiöt ja sopimuskasvatuksessa mukana olevat kalanviljely-yritykset.

Hankkeen kesto 2006 - 2013

Hankkeen vaihe: päättynyt

 

Lähde: RKTL Hankehaavi

 

© 2008 Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos.