Ympäristövastuukysymykset ovat olleet yritysten toiminnan keskiössä jo pitkään. Haasteena on kuitenkin se, että ympäristövastuun käsite hyvin laaja ja monimerkityksinen ja näin vaikeasti hahmotettavissa. Jotta jatkossa varmistuttaisiin siitä, että ympäristövastuuta tarkasteltaisiin alan yritysten ja niiden ympäristövastuun kannalta riittävän kokonaisvaltaisesti, tarvitaan laajaa perehtymistä sekä keskustelua ympäristövastuukäsitteen sisällöstä. Tällä hetkellä ruokasektorin yleisen keskustelun keskiössä ovat mitattavuutensa ja tunnettavuutensa vuoksi lähinnä ilmastovaikutukset. On olemassa myös muita ympäristövaikutuksia ja -ongelmia, kuten rehevöityminen, monimuotoisuus, ekotoksisuus ja maaperän pilaantuminen. Ympäristövaikutusten moninaisuudesta johtuen tarvitaankin tietoa ketjun kaikista ympäristövaikutuksista ja niiden merkityksistä kuluttajavalinnoille ja liiketoiminnalle. Eri ympäristötekijöitä ja näkökulmia ei ole kertaakaan systemaattisesti yhdistetty yhteen ja samaan arviointikehikkoon. Maataloudesta peräisin olevat kasvihuonekaasupäästöt ovat 17 % Suomen kasvihuonekaasupäästöistä. Päästöjen vähentäminen on haasteellista, koska päästöt syntyvät pienissä pistelähteissä enimmäkseen vaikeasti hallittavissa biologisissa prosesseissa ja yhden päästön vähentäminen saattaa lisätä toisen kaasun päästöä. Siksi kokonaisvaltainen systeemitarkastelu ja -mallinnus on tarpeen. Tarvitaankin tietoja viljelyjärjestelmistä, joilla hillintätavoitteet voidaan saavuttaa satotasoja ja tuotannon kannattavuutta heikentämättä. Eläintuotantoon liittyen tarvitaan tietoa mm. nautojen ruokintaan sekä lannankäsittelyn ja -varastoinnin suhteen. Hankkeen yhtenä keskeisenä tavoitteena on luoda ympäristövastuu -käsitteelle elintarvikeketjussa kokonaisvaltainen ja perusteltu sisällön määritys sekä tämän mittaamista tukevia mittareita erityisesti naudanlihan- ja maidontuotantoketjuille. Yrityslähtöisen eli laajemman vapaaehtoisen vastuun näkökulman lisäksi, perehdytään myös oikeudelliseen näkökulmaan, jotta ympäristö-vastuullisuuden käsite voidaan avata laajasti ja se johtaisi kehitystä aidosti vähempien ekologisten vaikutusten suuntaan. Hankkeessa selvitetään aikaisempaa laajemmalla systeemimallinnuksella, joka ottaa koko naudanlihantuotantoketjun huomioon, tuotannon ympäristövaikutusia (Ilmastovaikutus ja rehevöityminen) ja etsitään mallintamalla systeemisiä ympäristövaikutusten vähentämiskohteita tuotejärjestelmätasolla eri naudanlihantuotantoketjuissa.
Vastaava tutkija
Pulkkinen Hannele Hankkeen kesto 2012 - 2015
Asiasanat
Nurmituotanto, Naudanlihantuotanto, Ympäristövaikutukset, Elinkaariarviointi, LCA, Ilmastovaikutus, Rehevöityminen
Hankkeen vaihe: päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Luonnonvarakeskus Luken järjestelmästä.
|