Tausta: Tila- ja aluetason maidontuotannon ja maidontuotannon kilpailukyvyn perusedellytyksenä on korkeatasoinen eläinaines. Kotieläinjalostuksen tilatason jalostussuunnitelman perusteena on jo kymmeniä vuosia käytetty maito-lihaohjelmaa. Ohjelman tavoitteena on ollut parantaa lypsykarjan perinnöllistä edistymistä valitsemalla parhaat lehmät karjan uudistukseen ja siementämällä huonommat lehmät liharotusiemenellä. Maito-lihaohjelma on siis pyrkinyt samalla sekä parantamaan lehmien maidontuotantoon liittyviä ominaisuuksia että tuottamaan teurastamoteollisuudelle hyvänlaatuisia ruhoja liharoturisteytyksien avulla sekä lisäämään maitotilan taloudellista tulosta risteytysvasikasta saatavan paremman hinnan avulla. Liharotusiemennysten suositusta on pyritty pitämään 10-20 % tasolla, käytännössä toteutuma on kuitenkin ollut viime vuosina vain noin 6-7 % luokkaa. Liharotusiemennysten osuus tulisi uusia tekniikoita hyödyntäen pystyä nostamaan ainakin 25 prosenttiin siemennyksistä. Tällä toimenpiteellä tehostettaisiin lehmävalintaa ja edistettäisiin eläinaineksen paranemista maidontuotantotiloilla. Samalla lisättäisiin lihantuotannon tehokkuutta maidontuotantotiloilta peräisin olevien risteytysvasikoiden kautta. Genomisen jalostuksen kautta voidaan vaikuttaa erityisesti lehmien terveys-, kestävyys- ja hedelmällisyysominaisuuksiin. Näissä ominaisuuksissa on ollut aikaisemmin vaikea edetä lehmien alhaisen arvosteluvarmuuden vuoksi. Genominen valinta pienentää nuorsonnisiemennyksiin tarvittavien lehmien ja jalostukseen tarvittavien eläinten määrää maitotiloilla, mikä mahdollistaa jalostussuunnittelussa liharotusiemennysten laajemman käytön. Toinen tilannetta merkittävästi muuttava seikka on sukupuolilajitellun siemenen käyttö. Lajiteltua siementä on nykyisin jatkuvasti saatavilla kilpailukykyiseen hintaan. Lehmävasikan saaminen sukupuolilajiteltua siementä käyttäen juuri halutusta lehmästä lisää valinnan tehoa ja vapauttaa edelleen lehmiä tuottamaan lihantuotantoon tarkoitettuja jälkeläisiä. Tämän hankkeen tavoitteena oli lisätä naudanlihantuotannon omavaraisuutta ja tehostaa maitotilojen ja lihanautatilojen sekä maidon- ja lihan- jalostusteollisuuden kilpailukykyä ja ympäristötehokkuutta: 1) parantamalla lehmien kestävyyttä, terveyttä ja hedelmällisyyttä sekä maidontuotantoon liittyviä ominaisuuksia ja sitä kautta maitotilojen kannattavuutta 2) parantamalla lehmäkohtaista kustannustehokkuutta ja ympäristötehokkuutta 3) lisäämällä suunnitelmallisuutta eläinaineksen hankinnassa ja uudistamisessa 4) lisäämällä maitotilan taloudellista tulosta risteytysvasikasta saatavan paremman hinnan avulla 5) tuottamalla lihanautatiloille risteytysvasikoita ja lihateollisuudelle hyvänlaatuisia ruhoja liharoturisteytyksien avulla 6) pienentämällä naudanlihantuotannon kasvihuonekaasupäästöjä per tuotettu lihakilo 7) pienentämällä maidontuotannon kasvihuonekaasupäästöjä
Vastaava tutkija
Huuskonen Arto Hankkeen kesto 2011 - 2015
Asiasanat
genominen jalostus, ympäristötehokkuus, sukupuolilajiteltu siemen, kilpailukyky, maidontuotanto, eläinaines, naudanlihantuotanto
Hankkeen vaihe: Päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Luonnonvarakeskus Luken järjestelmästä.
|