Metaani on yksi voimakkaimmista kasvihuonekaasuista, jonka lämmityspotentiaali on noin 21 kertaa suurempi kuin hiilidioksidin. Nautojen metaanipäästöillä on maailmanlaajuisesti huomattava vaikutus ilmakehän lämpenemiseen, mutta ne ovat myös maidontuottajan kannalta hukkaenergiaa. Tärkein keino maidontuotannon metaanipäästöjen alentamiseen onkin lypsylehmien tuottavuuden ja tehokkuuden parantaminen ruokinnan ja jalostuksen keinoin. Toistaiseksi kuitenkin on vielä hyvin vähän tutkimustietoa eläingenetiikan ja -ravitsemuksen tarkemmista vaikutusmekanismeista maidontuotannon metaanipäästöihin sekä niiden rajoitusmahdollisuuksiin. GREENDAIRY 1) auttaa ymmärtämään eläingenetiikan ja -ravitsemuksen roolin maidontuotannon metaanipäästöjen suhteen, 2) määrittelee ympäristövaikutusten ja tehokkuuden kannalta olennaisimmat ominaisuudet ja 3) kehittää luovia ja monialaisia työkaluja, jotka auttavat tilallisia parantamaan karjan tehokkuutta ja samanaikaisesti vähentämään maidontuotannon ympäristövaikutuksia. GREENDAIRY kokoaa yhteen asiantuntemuksen ravitsemuksen, biologisen mallinnuksen, tilastotieteen, kvantitatiivisen ja molekyyligenetiikan sekä ympäristötieteiden alalta kehittääkseen työkaluja, jotka auttavat maidontuottajia jalostukseen ja ruokintaan liittyvässä päätöksenteossa tuotannon ympäristövaikutusten rajoittamiseksi kestävällä tavalla. Tässä suunnitelmassa, joka on uusi osa suurempaa tutkimusprojektia GREENDAIRY (tehtävänumero 21030070), on tarkoituksena rakentaa MTT:lle uutta osaamispohjaa joka mahdollistaa 1) fistelöimättömien lypsylehmien rutiiniomaisen metaanintuotannon mittauksen ja 2) pötsin mikrobipopulaatioiden lajiston ja suhteiden selvittämisen.
Vastaava tutkija
Negussie Enyew Hankkeen kesto 2010 - 2016
Asiasanat
Climate change, Environment, Dairy Carbon Foot Print, Greenhouse gas, Methane, dairy animal efficiency, breeding tools, feeding strategies
Hankkeen vaihe: päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Luonnonvarakeskus Luken järjestelmästä.
|