Elintarvikkeiden nykyinen tuotantoprosessi ei ole tarkasti kuluttajien tiedossa, eivätkä päivittäistavaramyymälän tuotteet vastaa välttämättä kuluttajien kysyntää ja toiveita. Koska ruokajärjestelmä on keskittynyt ja tuottajat ja kuluttajat ovat etääntyneet toisistaan elintarvikeketjun ääripäihin, ei selvää yhteyttä eikä luontevaa paikkaa toimivalle vuorovaikutukselle ole. Elintarvikkeiden laatuominaisuudet tulevat kuluttajille tulevaisuudessa tärkeämmäksi, samoin kuin vastuullinen toiminta elintarviketuotannossa ja -jakelussa. Tämä haastaa elintarvikeketjun jakamaan tietoa tuotteistaan ja tuotantotavoista. Tutkimuksen päätavoitteena on tuottaa ratkaisuehdotuksia tuottajien ja kuluttajien välisen vuorovaikutuksen vahvistamiseksi elintarvikeketjussa. Tutkimuksen alatavoitteita ovat: luoda vuorovaikutteisempi viitekehys kuvaamaan elintarvikeketjua ja ruokajärjestelmää, tarkastella tuottajien ja kuluttajien asemaa ja heidän välistä suhdettaan ruokajärjestelmässä, tutkia tuottajien ja kuluttajien näkökulmia ja käsityksiä elintarvikkeiden tuotannosta ja jakelusta sekä pohtia keinoja edistää kuluttajien ja tuottajien vuorovaikutusta. Hankkeen internet-sivuilta löydät lisää tietoa hankkeen tuloksista: www.ptt.fi/vuorovastuu . Hankkeen toteuttavat yhteistyössä Kuluttajatutkimuskeskus (KTK), Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus (MTT) sekä Pellervon taloudellinen tutkimuslaitos (PTT, koordinaattori). Hankkeen päärahoittaja on Maa- ja metsätalousministeriö/Maatilatalouden kehittämisrahasto MAKERA.
Vastaava tutkija
Koistinen Laura Hankkeen kesto 2010 - 2014
Asiasanat
Kohtaaminen, Vastuullisuus, Ruokaketju, Ruokajärjestelmä, Maataloustuottajat, Kuluttajat, Vuorovaikutus
Hankkeen vaihe: Päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Luonnonvarakeskus Luken järjestelmästä.
|