PesticideLife on tuottanut tietoa EU:n puitedirektiivin mukaisen kansallisen toimintasuunnitelman (NAP = National Action Plan) laatimista ja päivittämistä sekä alan koulutusta varten. Direktiivin ja hankkeen tavoitteena on kasvinsuojeluaineiden käyttöön liittyvien ympäristöriskien minimoiminen ja siirtyminen integroidun kasvinsuojelun (IPM) käyttöön. Hanke tukee luonnonvarastrategian tavoitetta menestyvästä biotaloudesta. Tutkimuksen tuottaman tiedon perusteella on mahdollisuus vähentää vesistöjen kasvinsuojeluainekuormitusta, vaikka kasvinsuojeluriskit ja torjuntatarve kasvavat ilmastonmuutoksen myötä. Hankkeessa kehitettiin kasvinsuojelun ympäristövaikutuksia ja kansallisen toimintasuunnitelman toteutumista mittaava menettelytapa, joka yhdistää HAIR-riski-indikaattorin ja USETOX-mallin. IPM periaatteiden käytännön soveltaminen Pohjois-Euroopassa edellyttää laajaa keskustelua. Hankkeen aloitteesta luotiin Pohjoismaiden ja Baltian maiden kansallisia toimintasuunnitelmia tekevien IPM-asiantuntijoiden ja hallinnon yhteistyöverkosto osana 2011 perustetun NJF IPM -työryhmän toimintaa. Demonstaraatiotyyppinen tutkimus keskittyi viljanviljelyyn. Kolmella alueella sijaitsevilla yhdeksällä demonstraatiotilalla toteutettiin kolmena kasvukautena 2010-2012 kenttätutkimuksia, joissa sovellettiin ja kehitettiin monipuolisesti eri IPM-menetelmiä. IPM periaatteita noudattamalla pystytään muuttuvissa pohjoisissa oloissa jatkamaan kannattavaa viljan viljelyä kasvinsuojelun riskit minimoiden ja ympäristöriskejä vähentäen. Hankkeen tuloksista on viestitty aktiivisesti sekä kansallisella tasolla että koko pohjoiselle viljelyvyöhykkeelle julkaisuin ja seminaareissa. Kattavat tietopaketit löytyvät hankkeen kolmikielisiltä kotisivuilta.
Vastaava tutkija
Junnila Sanni Hankkeen kesto 2009 - 2014
Asiasanat
insektisidit, resistenssi, kasvinsuojeluaineet, ympäristönsuojelu, glyfosaatti, integroitu kasvinsuojelu, herbisidit, fungisidit, viljat, jäämät
Hankkeen vaihe: Päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Luonnonvarakeskus Luken järjestelmästä.
|