FOODSPILL-hankkeen tarkoituksena on tutkia ruokahävikin määrää, syitä, ympäristövaikutuksia ja vähentämiskeinoja keskittyen vältettävissä olevaan kotitalouksissa ja ravitsemuspalveluissa syntyvään ruokahävikkiin, mutta lisäksi tarkastellaan kuljetuksessa, varastoinnissa ja kaupassa estettävissä olevaa ruokahävikkiä. Vastaavanlaisia syömäkelpoisen elintarvikkeiden hävikkiin keskittyviä tutkimuksia ei ole Suomessa aiemmin tehty ja maailmaltakin ruokahävikkiä käsitteleviä tutkimuksia on löydetty vain muutamia. Suomen elintarvikeketjussa syntyvän syötäväksi kelpaavan raaka-aine- ja ruokahävikin määrittäminen tarkasti ei ole mahdollista aiempien ruokahävikkiin liittyvien tutkimusten perusteella, koska Suomessa on toistaiseksi laajemmin tutkittu vain syntyvien biologisten sivuvirtojen määriä, ei juuri lainkaan syömäkelpoisen ruokahävikin määrää eikä sen vähentämiskeinoja. Elintarvikkeiden hävikin vähentäminen olisi merkittävää elintarvikeketjun ympäristövaikutusten pienentämiseksi, sillä hukkaan menevien elintarviketuotemäärien väheneminen vähentäisi suorien ympäristövaikutusten lisäksi nimenomaan myös tuotannosta aiheutuvia päästöjä. Hävikin pieneneminen vähentäisi kulutetulle ruokamäärälle kohdistuvia päästöjä vähentämällä tuotannon tarvetta ja siten tuotannosta aiheutuvia päästöjä syötäväksi päätynyttä ruokamäärää kohden. Jotta hävikin määriin päästäisiin paremmin vaikuttamaan, on ruokahävikin syntyä ja sen mekanismeja ensin tärkeää tutkia tarkemmin.
Vastaava tutkija
Katajajuuri Juha-Matti Hankkeen kesto 2010 - 2014
Asiasanat
Consumer attitudes, Food loss, Foodspill, Food waste, Leftover, Packaging, Waste prevention
Hankkeen vaihe: Päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Luonnonvarakeskus Luken järjestelmästä.
|