Biotalous-käsite on hyvin laaja ja pitää sisällään hyvin monenlaisia biomassoja, jalostusprosesseja ja tuotteita sekä näihin pohjautuvia biojalostamokonsepteja tai tuotantojärjestelmiä, jonka vuoksi tärkeimpien painopisteiden valinta strategiselle uudelle T&K-toiminnalle on haastavaa. Paikallisten biojalostamoiden suunnitteluun ja käyttöönottoon liittyy myös hyvin monentyyppisiä vaikutuksia. Biomassojen optimaalisen hyödyntämisen kannalta on tärkeää tarkastella eri osa-alueita erikseen, syvällisemmin, systemaattisesti ja eri kestävyysaspekteista sekä myös erilaisten tulevaisuusskenaarioiden valossa. Tutkimushankkeen ensisijaisena tavoitteena on laatia tiekartta MTT:n biotalouteen liittyvälle lähitulevaisuuden tutkimustoiminnalle ja seuloa esille joitakin polkuja, joita pitkin tulisi edetä ja tavoitteita, joihin tulisi pyrkiä. Näistä esille seulotuista aihealueista valmistellaan yhteistyössä strategisesti valittujen yhteistyökumppaneiden kanssa konkreettisia hankesuunnitelmia ja rahoitushakemuksia sekä kansallisille että kansainvälisille rahoittajatahoille. Verkottumiseen pyritään jo varhaisessa vaiheessa, mutta kuitenkin huomioiden MTT:n omia IPR-, tuotteistamis- ja patentoimisintressejä. Ensimmäinen askel kohti tiekartan laadintaa on tunnistaa biomassan laajempaan hyötykäyttöön ja biojalostamoiden kehittämiseen, rakentamiseen ja käyttöönottoon liittyviä ongelmia (teknisiä, taloudellisia, ympäristöllisiä ja yhteiskunnallisia) sekä tunnistaa niihin liittyviä ratkaisuja, joita eri tahot pystyvät tarjoamaan. Pääpaino tiekartan kokoamisessa tulee olemaan peltobiomassassa, korsi- ja leväbiomassassa, uusissa nopeakiertoisissa kasveissa, maa- ja elintarviketalouden sivutuotteissa ja jätteissä, biomassaseoksissa, bioteknisessä jalostuksessa, non-food ja non-energy tuotteissa, pienissä hajautetuissa biojalostamoissa sekä ekologisessa kestävyydessä. Kansallisesti hyväksyttyyn biotalousvisioon perustuvan T&K-painotteisen tiekartan laatiminen voi omalta osaltaan myös stimuloida biomassan hyötykäyttösuunnitelmien ja biojalostamokonseptien kehittämistä ja toteuttamista sekä näihin liittyvien teknologioiden, järjestelmien ja liiketoiminnan kehittämistä. Hankkeessa selvitetään myös millä tavalla biomassojen laajempaan hyötykäyttöön pohjautuvien biotaloudellisten tavoitteiden implementointiin liittyviä teknisiä, taloudellisia, ympäristöllisiä ja esteitä voidaan ylittää sekä ehdotettujen ratkaisumallien yhteiskunnallisia vaikutuksia.
Vastaava tutkija
Joutsjoki Vesa Hankkeen kesto 2011 - 2013
Asiasanat
Biomass processing and utilization, Biotechnology, Biomaterials, Sustainability, Bioeconomy, Biorefineries, Technology Roadmap, Distributed Systems
Hankkeen vaihe: Päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Luonnonvarakeskus Luken järjestelmästä.
|