Hevostalous on ainoita kasvavia kotieläintalouden tuotantosuuntia Suomessa. Tästä suuntauksesta johtuen myös hevostutkimusta tulee vahvistaa (Juga 2008). Hevosten pääasiallinen ravintoaineiden lähde on karkearehu. Hevosille suunnattujen rehujen viljely tarjoaa potentiaalisen tuotantomuodon maataloudelle, sillä noin 70 % Etelä-Suomen hevostalleista ostaa kaikki rehut ulkopuolelta. Hevosten laiduntaminen on Suomessa melko laajaperäistä ja laidunten tuotantoa ja käyttöä tulisi tehostaa. Laidunpalvelujen tarjoaminen on vielä paljolti hyödyntämätön tulonlähde maataloudelle. Erikoistuneen karkearehun tuotanto on taloudellisesti hyvin kannattavaa;hehtaarin tuotto on noin nelinkertainen viljanviljelyyn verrattuna. Nurmirehujen tutkimus on tällä hetkellä kansainvälisestikin erittäin kiinnostava tutkimusalue. Nurmirehuilla pystytään kattamaan hyvin suuri osa hevosen päivittäisestä ravinnontarpeesta. Tutkimusten osoittaessa, että laiduntamalla hevosia saavutetaan etua tavanomaiseen väkirehuruokintaan verrattuna, sen suosio kasvaa. Laiduntaminen on lähinnä hevosen luonnollista käyttäytymistä, mihin moderneissa hevosenpito-olosuhteissa pystytään. Laidun tarjoaa paitsi tasapainoisen ruokavalion hevoselle, se on myös edullista rehua. Laiduntavilla hevosilla ei esimerkiksi esiinny ollenkaan mahahaavaa, joka vaivaa joidenkin arvioiden mukaan noin 90% talliolosuhteissa asuvia kilpahevosia. Myöskään käytöshäiriöitä eli stereotypioita ei esiinny laitumella, joten laiduntamisen voidaan myös todeta edistävän hyvinvointia. Nurmirehut eivät kuitenkaan ole täysin ongelmattomia. Viime vuosina erityisesti hevosten hiilihydraattimetaboliaan liittyvien ongelmien esiintyminen niin sisäruokinnassa kuin laitumellakin on lisääntynyt. Puhutaan ns. insuliiniresistenssistä, jolloin elimistö ei vastaa normaalilla tavalla hiilihydraattipitoisen ravinnon nauttimiseen. Käytännön ruokinnassa tulee tällöin välttää sokeripitoisten rehujen yliruokintaa, jolloin esim. laiduntaminen saattaa käydä mahdottomaksi. Hiilihydraattimetabolian häiriöt saattavat vaikuttaa epäedullisesti myös hedelmällisyyteen ja tältä osin voitaisiin tutkimustuloksia hyödyntää myös naudoilla. Samaan metaboliseen oireyhtymään liittyy suurelta osin myös hevosten lisääntyneet liikalihavuusongelmat, joiden tutkimus on ajankohtaista myös ihmisten ja lemmikkieläinten terveyden kannalta. Tämän kolmevuotisen hankkeen tavoitteena on jatkojalostaa Hevosten nurmirehut hankkeesta (2006-2008) saatua dataa ja tutkimusideoita eteenpäin uuden kansainvälisen hankkeen alustaksi. Hankkeen ensimmäisenä vuonna keskitytään tutkimusmenetelmien testaamiseen ja kehittämiseen, jotta saavutetaan paras mahdollinen valmius ja kilpailukyky kansainvälistä rahoitusta haettaessa. Lähtökohdat hankkeen kansainväliselle etenemiselle ovat hyvät sillä MTT Ypäjän hevosresurssit ja infrastruktuuri ovat Euroopan mittakaavassa ainutlaatuiset tämän tyyppisen tutkimuksen toteutukselle. Hankkeen ensimmäisenä vuonna myös vahvistetaan suhteita jo olemassa oleviin kansainvälisiin tutkijoihin heidän osoittamansa kiinnostuksen perusteella. Lisäarvoa näiltä suhteilta odotetaan erityisesti tutkimusmetodologiaan. Uusia suhteita luodaan osa-alueille, jotka nähdään tärkeiksi hankkeen tavoitteiden kannalta esim. syönnin mittausmenetelmät. Hankkeen toisena ja kolmantena toteutusvuonna jatketaan menetelmäosaamisen kehittämistä ja sovelletaan uusia tutkimusmenetelmia käytäntöön ensimmäisestä koevuodesta ja kansainvälisestä yh-teistyöstä saatujen kokemusten perusteella. Syvennetään tietoa hevosen hiilihydraatti- ja rasva-aineenvaihdunnasta sekä syönnin säätelystä laidunolosuhteissa. Tutkitaan lihavuuden yhteyttä hedelmällisyyteen. Hankkeessa saatiin hevosilla uutta tietoa niitten energia-aineenvaihdunnassta ja lihavuuden aiheuttajista sekä näihin nliittyvästä geenitoiminnasta ja tutkimusmenetelmistä. Tulokset on luettavissa hankkeen loppuraportista. Tuloksia julkaistaan titeellisissä sarjoissa tulevina vuosina.
Vastaava tutkija
Saastamoinen Markku Hankkeen kesto 2010 - 2013
Asiasanat
rasvakudos, laidun, metabolinen oireyhtymä, insuliini, syönti, hiilihydraatit, liikalihavuus, geeniekspressio, sokeri, kansainvälisyys, hevonen, nurmirehu
Hankkeen vaihe: Päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Luonnonvarakeskus Luken järjestelmästä.
|