Suomalaisen sika-aineksen kilpailukyvystä ja heteroosin tärkeydestä on kiistelty viime vuosina. Tuotantoketjun ja rotujen tuntemisessa esiintyvien puutteiden vuoksi ei ole kuitenkaan selvää käsitystä siitä, mikä käytettävissä olevista rotuyhdistelmistä on koko tuotantoketjun kannalta taloudellisesti järkevin. Rotuja vertailtaessa on tarkasteltava niiden eroja koko tuotantoketjussa, ei vain yksittäisiä ominaisuuksia jossain tuotantovaiheessa. Rotuja vertailtaessa on syytä huomioida, että tuotostasoon vaikuttaa sekä rotujen perinnöllinen taso (keskiarvo) että heteroosi. Lisäksi saman rodun/rotukombinaation sisällä on geneettistä vaihtelua. Näiden tekijöiden erottaminen on tärkeätä, jotta eläinresurssit voidaan suunnata oikein. Mikäli tuotanto-ominaisuuksien väliset yhteydet tunnetaan, voidaan yhden ominaisuuden vaikutusta ja roturisteytysten eroja koko tuotantoketjun kannattavuuteen tarkastella analyyttisesti biologis-taloudellisen mallin avulla. Tämä tutkimus pyrkii vastaamaan sikataloudessa erittäin ajankohtaiseen päätösongelmaan vertailemalla neljän eri rotuyhdistelmän välisiä eroja ja tuottamalla biologista ja taloudellista tietoa sikojen perimän vaikutuksesta sikatalouden kilpailukykyyn. Tuloksia voidaan käyttää pohdittaessa sianjalostuksen tavoitteita, ja tiloilla päätettäessä sika-aineksen hankinnasta. Tulosten avulla pystytään kehittämään sikatalouden tuotannonseurantaa ja -ohjausta. ROTUPOSSU-hankkeen tavoitteena on selvittää lihantuotanto-ominaisuuksien sekä lihan laadun taloudellinen arvo koko tuotantoketjun kannalta sekä selvittää kokonaisuuden kannalta kustannustehokkain risteytysohjelma. 1. Ensimmäisen osatutkimuksen tavoitteena on selvittää eri rotukombinaatioiden väliset tasoerot lihasikaominaisuuksissa (kasvu, rehunhyötysuhde, silavan paksuus, liha-%, poistot, rakennearvostelu) ja lihan laatuominaisuuksissa (pH, väri (L*, a*), valuma). 2. Toisessa osatutkimuksessa määritetään sikojen lihassolujen poikkipinta-ala ja lukumäärä ja sekä näiden yhteys ensimmäisessä osatutkimuksessa (esim. pahnuekoko, porsaan paino ja lihan laatu) mitattuihin ominaisuuksiin. 3. Kolmannen osatutkimuksen tavoitteena on määrittää eri ominaisuuksien muutosten (mm. lihasikaominaisuudet, lihan laatuominaisuudet, porsastuotanto-ominaisuudet) tuottoarvo, niiden vaikutus sianlihan tuotantokustannukseen ja selvittää tuotostason ja tuotannon johtamisen (management) yhteyksiä. Lisäksi tavoitteena on luoda biologis-taloudellinen malli, joka kuvaa tuotantosektorin toimintaa mahdollisimman tarkasti.
Vastaava tutkija
Niemi Jarkko Hankkeen kesto 2007 - 2013
Asiasanat
porsas , emakko, perimä, heteroosi, kilpailukyky, lihasika, rotu, tuotos, välikasvatus, dynaaminen ohjelmointi, sika, tuotantokustannus, tuotantoketju, porsas , emakko, perimä, heteroosi, kilpailukyky, lihasika, rotu, tuotos, välikasvatus, dynaaminen ohjelmointi, sika, tuotantokustannus, tuotantoketju
Hankkeen vaihe: Päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Luonnonvarakeskus Luken järjestelmästä.
|