Kasvikunta sisältää laajan kirjon sekundäärisen aineenvaihdunnan tuotteita, joista kiinnostavan ryhmän muodostavat kasviperäiset väriaineet. Erilaisia luonnonväriaineita on käytetty ihmisen historian aikana vuosituhansien ajan, mutta teollistumisen myötä luonnosta peräisin olevien värien käyttö loppui lähes kokonaan. 1990-luvun lopulla kasviväreistä kiinnostuvat harrastajien lisäksi myös teollisuus ja Keski-Eurooppaan syntyi värejä käyttäviä yrityksiä. MTT oli 2000-luvun alussa mukana EU-rahoitteisessa SPINDIGO- (Sustainable production of plant derived indigo) -hankkeessa, jossa selvitettiin indigoväriaineen tuotantoketjua aina kasvien viljelystä indigon käyttöön luonnonmateriaalien värjäykseen ja markkinointiin. FARMIVÄRI-hankken tavoitteena oli jatkojalostaa aiemmassa värikasvihankkeessa tuotettua tietotaitoa. Tavoiteena oli synnyttää kasviväreihin liittyvää liiketoimintaa sekä verkostoida alasta kiinnostuneet. Lisäksi tarkoitus oli tuottaa tietoa värituotantoon soveltuvista kasveista laajemmin, niiden erotusmahdollisuuksista sekä synergiahyödyistä integroitaessa tuotantoa jo olemassa oleviin järjestelmiin. Yhteistykumppaneiden kanssa tavoitteena oli kehittää tuote-esimerkkejä sekä selvittää värintuotantoon liittyviä teknologisia, ympäristöllisiä ja taloudellisia kysymyksiä.
Vastaava tutkija
Keskitalo Marjo Hankkeen kesto 2010 - 2013
Asiasanat
ympäristöjalanjälki, synteettinen väri, värikasvit, sekundääriaineet, pietaryrtti (Tanacetum vulgare), kannattavuus, kasviväri, biomassakasvit, tuotantoketju, liiketoimintamalli, prosessointi, on-farm erotus, puun käsittely, eco-tekstiilit, muinaistekniikka, morsinko (Isatis tinctoria)
Hankkeen vaihe: Päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Luonnonvarakeskus Luken järjestelmästä.
|