Yhteiskunnan ja kuluttajien muuttuvat tarpeet sekä käynnissä oleva maatalous- ja elintarvikemarkkinoiden murros luovat Suomen lihasektorille uusia mahdollisuuksia, mutta samalla uhkia, jollei koko sektorin kilpailukykyä määrätietoisesti kehitetä. Tämän hankkeen päätavoitteena on tuottaa tietoa suomalaisen lihaketjun kilpailukyvyn parantamiseksi ja suomalaisen lihantuotannon vastuullisuuden edistämiseksi tunnistamalla lihaketjun nykyiset ja tulevaisuuden lisäarvoa rakentavat tekijät kuluttajien ja ruokapalvelujen näkökulmista. Lisäksi tutkimus tarkastelee suomalaisen liha-alan globaalia kilpailukykyä analysoimalla lihatuotteiden ja tuotantopanosten hintadynamiikkaa kansainvälisillä markkinoilla. Tutkimus kattaa kriittiset ongelmakohdat ja kehittämistarpeet myös lihan alkutuotannossa sekä lihasektoriin liittyvässä elinkeinopolitiikassa. Hankkeessa kehitettävillä optimointi- ja simulointimalleilla arvioidaan erilaisten toimenpidevaihtoehtojen vaikutusta lihantuotantoon, sen talouteen, ympäristövaikutuksiin ja eläinten hyvinvointiin. Näin pyritään vastaamaan kysymykseen, miten ketjun eri osien tulisi toimia muuttuvissa markkinatilanteissa ja yhteiskunnan ja kuluttajien taholta tulevissa muutospaineissa niin, että ne toimisivat kokonaisuutena mahdollisimman tehokkaasti ja vastuullisesti.
Vastaava tutkija
Niemi Jyrki Hankkeen kesto 2009 - 2013
Hankkeen vaihe: Päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Luonnonvarakeskus Luken järjestelmästä.
|