ADACAPA-tutkimushankkeen tavoitteena on arvioida ja edistää suomalaisen maa- ja elintarviketalouden kykyä sopeutua (adaptive capacity) globaaleihin muutoksiin eri päätöksentekotasoilla. Testattava päähypoteesi on, että monimuotoisuuden lisääminen edistää resilienssiä (palautuvuus) ja siten maa- ja elintarviketalouden kykyä sopeutua lisääntyvään vaihteluun ja vaikeasti ennakoitaviin muutoksiin. Hankkeessa tarkastellaan maa- ja elintarviketalouden eri tasoja edustavina esimerkkeinä lajikkeiden, viljelyjärjestelmien, tilatyyppien ja markkinointikanavien monimuotoisuutta ja sen vaikutuksia tuotantoon, ympäristöön (ekosysteemipalveluihin) sekä taloudelliseen tulokseen muutostilanteissa, mm. ilmaston muuttuessa. Ympäristövaikutusten indikaattoreina käytetään ravinnekuormitusta. Eri monimuotoisuustekijöiden merkitystä vertaillaan erilaisissa tulevaisuusskenaarioissa ja entistä sopeutumiskykyisempiä tulevaisuuden malleja hahmotellaan. Päätöksentekijöiden keinoja edistää sopeutumiskykyä suomalaisen elintarviketalouden eri alueilla määritetään tulosten perusteella vuorovaikutuksessa näiden sidosryhmien kanssa. The aim of the ADACAPA study is to identify means to assess and enhance the adaptive capacity of the Finnish agricultural sector to global environmental and socio-economic changes at various decision levels (farm, region, nation). The main hypothesis tested is that increasing diversity enhances resilience and thus adaptive capacity of agrifood systems. Impact of diversity of crop cultivars, cropping systems, farm types and food marketing channels on productivity, economic performance and environment (ecosystem services) is studied, when facing climate and weather variability and global socio-economic changes and crises. Indicators for environmental performance are nutrient loads. The significance of various diversity factors is studied in different future plausible scenarios. Options for decision-makers in various parts of the Finnish agricultural sector are identified in collaboration with interest groups (stakeholders).
Vastaava tutkija
Kahiluoto Helena Hankkeen kesto 2009 - 2012
Asiasanat
palautuvuus (resilienssi), sopeutumiskyky, monimuotoisuus, ruokajärjestelmä, elintarvikejärjestelmä, maataloussektori, markkinointikanavat, tilatyypit, globaalimuutos, viljelyjärjestelmät, lajikkeet, ilmastonmuutos, ruokaturva, tuottavuus, talous, ympäristövaikutukset, kasvihuonekaasut, ekosysteemipalvelut, arviointimenetelmät, indikaattorit, skenaariot, sidosryhmädialogi , ravinnetaseet
Hankkeen vaihe: Päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Luonnonvarakeskus Luken järjestelmästä.
|