Tavoitteet
Tavoitteet: 1) Määritämme ojitettujen soiden ravinnevarat, ravinteiden vaikutuksen kasvupaikan rehevyyteen ja puuston kasvuun kasvillisuusvyöhykkeittäin, sekä harvennuksissa ja päätehakkuissa poistuvat ravinnemäärät. Tulosten perusteella laaditaan suosituksia mm. kunnostusojitusten ja lannoituskäsittelyjen kannattavuudesta yhdessä muiden osahankkeiden kanssa. 2) Määritämme kasvupaikan typpipitoisuuden, typen mobilisaation ja typen saatavuuden perustella ojitetun suon puuntuotoskyvyn sekä maaperätunnusten ja pintakasvillisuuden välisen yhteyden eri ilmastovyöhykkeissä. 3) Seuraamme ojitusaluemänniköihin perustettujen nk. standardimetsiköiden ravinnetilan vaihtelua vuosittain toistettavalla neulasanalyysillä ja selvitämme ravinnetilan pitkäaikaisvaihtelun syy-yhteyksiä maaperä- ja ilmastotekijöihin. 4) Määritämme ojitettujen turvemaiden puustoille tasapainoisen ravinnetilan puuntuotannon suhteen, selvitämme lannoituksen puustovaikutukset sekä tarkennamme soiden metsätaloudellisia ravinteisuuteen perustuvia ylläpitokelpoisuuskriteerejä. Tutkimuksesta saatava hyöty: Ojitettujen soiden metsänparannustoimenpiteiden kohdentaminen kannattaville kohteille, kun alueittainen soiden ravinteisuuden ja puuntuotannon välinen riippuvuus tiedetään.
Vastaava tutkija
Pietiläinen, Pekka Hankkeen kesto 2004 - 2008
Asiasanat
Ektomykorritsat, kasvupaikkatyypit, maanparannus, metsäekonomia, metsän uudistaminen, metsänhoito, metsänparannus, metsätalous, mikrobiaktiivisuus, monimuuttujamenetelmät, ojitus, puuston kasvu, ravinnepitoisuus, ravinnetalous, sienibiomassa, suometsät, suometsätiede, turpeen C/N suhde, turvemaat, typen mineralisaatio
Hankkeen vaihe: päättynyt
Huom! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin aikanaan Metsäntutkimuslaitos Metlan tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää päivitetä. Ole hyvä ja tarkista löytyykö hankkeen ajantasaisia tietoja uudesta Luken tutkimustietojärjestelmästä.
|