Tavoitteet
Puuntuhkan tiedetään olevan monipuolinen turvemaiden lannoite, jonka positiiviset vaikutukset puuston kasvuun näkyvät vuosikymmeniä. Tuhkalannoituksen aiheuttamat ravinne- ja raskasmetallien huuhtoumariskit pitkällä aikavälillä lannoitusalueilta vesistöihin sen sijaan tunnetaan huonommin, koska pitkäaikaista seurantaa ei ole ollut. Tutkimuksen tavoitteena onkin selvittää turvemaiden tuhkalannoituksen aiheuttamat ravinteiden ja raskasmetallien huuhtoumariskit 10 v periodilla ja niihin vaikuttavat tekijät.
Tulokset
Tuhkalannoitettujen alueiden valumavesiä on seurattu 5 vuotta lannoituksen jälkeen. Heti tuhkalannoituksen jälkeen valumavesissä havaittiin korkeampia kaliumin, natriumin ja rikin pitoisuuksia. Tähän mennessä fosforin, typen ja raskasmetallien huuhtoutuminen on ollut hyvin vähäistä tuhkalannoitusalueilta. Näyttääkin siltä, että jos tuhkalannoitusalueiksi valitaan kohteita, jotka olisivat kelvollisia lannoituskohteita myös muillekin PK-lannoitteille, tuhkan aiheuttamat ravinne- ja raskasmetallihuuhtoumat ovat pieniä. Sen sijaan karuilla rahkaturvevaltaislla kitumaa -luokan kohteilla, joiden puuston määrä on hyvin pieni, riski tuhkan mukana annetun fosforin huuhtoutumiselle kasvaa. Näillä kohteilla todennäköisesti turpeen fosforinpidätyskapasiteetti on pieni, kuten myös puuston ravinteidenotto. Riski fosforin huuhtoutumiselle todennäköisesti myös kasvaa, jos tuhkalla lannoitetaan alueita, joiden aikaisemmasta lannoituksesta on kulunut alle 20 vuotta.
Vastaava tutkija
Piirainen, Sirpa Hankkeen kesto 2003 - 2007
Asiasanat
fosfori, lannoitus, puutuhka, raskasmetallit, ravinteiden huuhtoutuminen, turvemaa, turvetuhka
Hankkeen vaihe: päättynyt
Huom! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin aikanaan Metsäntutkimuslaitos Metlan tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää päivitetä. Ole hyvä ja tarkista löytyykö hankkeen ajantasaisia tietoja uudesta Luken tutkimustietojärjestelmästä.
|