Elintarviketeollisuus on yksi maailmantalouden nopeimmin globalisoituvista teollisuusaloista, vaikka sen eri toimialoilla prosessin tahti on huomattavan erilainen. Jatkoasteen jalostustoimialat globalisoituvat erittäin nopeasti, mutta ensiasteen jalostajat ovat kansainvälistymispäätöksissään varovaisempia. Suomalaiset elintarvikealan yritykset ovat olleet viime viidentoista vuoden aikana euroopanlaajuisesti voimistuneen fuusio- ja yritysostoaallon sekä objekteja että aktiiveja tekijöitä. Pohjoismaiden ja muiden Eurooppalaisten suuryritysten yritysostot ovat kohdistuneet lähinnä Suomen jatkoasteen jalostajien hankkimiseen. Suomalaiset elintarviketuottajat ovat puolestaan sijoittaneet eri toimialojen koko kirjoon, myös isoihin ensiasteen jalostustoimialoihin kuten meijeri-, liha- ja myllyteollisuuteen. Esitettävällä tutkimuksella pyritään selvittämään Suomen elintarviketeollisuuden asemaa ja mahdollisuuksia Euroopan keskittyvillä markkinoilla, sekä käynnissä olevan globalisaatioprosessin vaikutuksia sisämarkkinoilla.
Vastaava tutkija
Jansik Csaba Hankkeen kesto 2003 - 2010
Asiasanat
jalostavat yritykset, Suomi, elintarviketoimialat, elintarviketeollisuus, globalisaatio
Hankkeen vaihe: Päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Luonnonvarakeskus Luken järjestelmästä.
|