Tausta: Ilmastonmuutos vaikeuttaa YK:n Vuosituhatjulistuksen kehityspäämäärien (Millennium Development Goals, MDG), etenkin ruokaturvan, ympäristökestävyyden ja oikeudenmukaisuuden saavuttamista. Vähiten kehittyneitä maita Saharan eteläpuolisessa Afrikassa (SSA) pidetään tässä suhteessa haavoittuvimpina. Useat tuoreet, kattavat tulevaisuuteen suuntautuneet tutkimukset ovat arvioineet vaihtoehtoisia strategioita saavuttaa kehityspäämäärät. Tuki paikalliselle päätöksenteolle: Kehitysorientoitunut tutkimus on usein suuntautunut lyhyen tähtäimen tavoitteiden saavuttamiseen, ja harvoin integroi eri tila- ja aikaperspektiivejä. Laajemman ajallisen ja alueellisen näkökulman tarjoamat välineet kehittäisivät strategista suunnittelua laajentamalla vaihtoehtojen valikoimaa kehitysmaissa esimerkkinä globaalin hiilikiintiökaupan (carbon trade) hyödyntäminen. Tällaiset, paikallista kehitystutkimusta vaihtoehtoisiin globaaleihin skenaarioihin ja niiden kehitysvaikutustarkasteluihin kytkevät välineet tarjoavat paikallisille päätöksentekijöille mahdollisuuden asiantunteviin valintoihin. Ruoan jalanjäljen ("food print") arviointi: SSA:n kehitysmahdollisuudet riippuvat ratkaisevasti myös muualla tehdyistä päätöksistä. Pohjois-Amerikan ja Euroopan maa- ja elintarviketaloudella toimijoineen ja teknologioineen on merkittävä globaali ekologinen, taloudellinen ja sosiaalinen jalanjälki. Siksi on tärkeää sisällyttää paikallisia ja globaaleja tarkasteluja kytkevään välineistöön keinoja arvioida, miten vaihtoehtoiset maa- ja elintarviketalouden ja niiden tiede- ja teknologiajärjestelmien kehityskulut vaikuttavat resursseihin ja ruokaturvaan matalan tulotason maissa. Tällaiset välineet edistävät myös ulkoisvaikutusten sisäistämisen edellyttämää tietopohjaa. Tapaustutkimus: Etiopia on SSA:n maista erityisen haavoittuvainen ilmaston vaihtelulle ja muutokselle. Useat tuoreet tutkimukset ovat tarkastelleet kestävää maaseutukehitystä Etiopiassa. Tämä työ muodostaa vankan pohjan geneeristä, globaaleja ja paikallisia strategisia skenaarioita kytkevää analyyttistä viitekehystä ja välineistöä testaavalle tapaustutkimukselle. Ehdotettu tutkimushanke myös tekisi yhteistyötä Rift Valley:ssa (RV) Etiopiassa käynnissä olevan hollantilais-etiopialaisen, paikallisten kehitysstrategioiden arviointivälineitä kehittävän hankkeen kanssa. Ehdotettu hanke tuottaisi välineet, joiden avulla paikallisten strategiavaihtoehtojen vaikutuksia kehityspäämääriin (MDG) voitaisiin arvioida ottaen globaali muutos, etenkin ilmastonmuutos huomioon. Tulokset: (i) Käsitteellinen ja analyyttinen viitekehys vaihtoehtoisten globaalien ja niihin kytkeytyvien paikallisten strategiavaihtoehtojen kehitysvaikutusten (MDG) arviointiin;.(ii) Välineistön soveltaminen RV:ssä;(iii) Yhteistyöhankkeen politiikka- ja teknologiakehitysperspektiivien laajentaminen RVssa;(iv) Paikallisten toimijoiden osaamisen vahvistaminen viitekehyksen ja välineistön soveltamisessa kehitysvaihtoehtojen tarkasteluun.
Vastaava tutkija
Rötter Reimund Hankkeen kesto 2009 - 2012
Asiasanat
claims on land and water, rural development policies, carbon price, trade, scenarios, climate change, market changes, development goals, sustainability, farming system, cropping system model, livelihoods, food security, poverty, exploration, analytical framework, adaptation strategies, adaptive management practices, modelling, agriculture, rural areas, adaptive capacity, Ethiopia, Sub-Saharan Africa, low-income countries, mitigation, food consumption, natural resources, food print, dietary changes
Hankkeen vaihe: Päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Luonnonvarakeskus Luken järjestelmästä.
|