MMM:n rahoittamien kauratutkimusten tulosten perusteella kauran arvo bioaktiivisten yhdisteiden lähteenä on merkittävä. Erityisesti kauran fenoliset hapot ja avenantramidit ovat nousseet esille niiden korkeiden pitoisuuksien ja terveysvaikutteisuuden suhteen. Lisäksi tutkimustulokset idätyksen positiivisesta vaikutuksesta fenolisten yhdisteiden pitoisuuksiin ovat herättäneet kiinnostusta ja odottavat hyödyntämistä. Tutkimuksen tavoitteena on kauran avenantramidien eristäminen ja niihin liittyvät elintarvike- ja kosmetiikkasovellukset. Lisäksi tavoitteena on kehittää seos, joka sisältää kaurasta eristettyjä avenantramideja sekä fosfo- ja glykolipidejä. Ylikriittisen eristysteknologian avulla pyritään tuottamaan myös puhtaita kauran glyko- ja fosfolipidilajikkeita. Yhdistämällä ingredienttejä pyritään tehostamaan niiden todettuja antioksidatiivisia ja anti-inflammatorisia vaikutuksia. Eristettyjen yhdisteiden ja yhdisteseoksien tehoa tutkitaan ensin pre-kliinisissä kokeissa ja seuraavassa vaiheessa kliinisissä tutkimuksissa. Tutkimuksen tuloksena saataviin ingredientteihin perustuvat tuotekonseptit voivat olla uudenlaisia terveellisiä ja terveysvaikutteisia elintarvikkeita. Tärkeänä sovelluskohteena ovat myös non-food applikaatiot esim. kosmetiikkateollisuudessa. Kehitettäviä uusia eristysteknologisia menetelmiä voidaan jatkossa soveltaa kauran ohella myös muihin raaka-aineisiin.
Vastaava tutkija
Hietaniemi Veli Hankkeen kesto 2004 - 2007
Asiasanat
fraktiointiprosessi, fosfolipidit, avenantramidit, glykolipidit, beta-glukaani, ylikriittiset teknologiat, idätys, raskitus, kaura
Hankkeen vaihe: Päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Luonnonvarakeskus Luken järjestelmästä.
|