FOODPRINT-tutkimus- ja kehittämishankekokonaisuus muodostuu kolmesta elintarvikealan yritysten kehittämishankkeesta ja MTT:n koko toimialaa palvelevasta julkisesta tutkimushankkeesta. Hankekokonaisuuden päämääränä on kehittää elintarvikeketjua ja pienentää elintarvikeketjun ympäristö- ja erityisesti ilmastokuormitusta. Julkisen osan tavoitteena on kehittää kansalliset, tieteellisesti perustellut ja käytännössä toimivat harmonisoidut tiedonkeruu- ja laskentamenetelmät sekä näihin pohjautuvia käytännön työkaluja, joilla elintarvikealan yritykset pystyvät keräämään ja tuottamaan luotettavaa ja helposti päivitettävää tietoa yrityksensä, elintarvikeketjun eri prosessien ja elintarvikeketjun kokonaisympäristökuormituksesta. Nykytilan ja vaihtoehtoisia toimintatapoja koskevan ymmärryksen ja tietämyksen pohjalta elintarvikeketjun toimintaa kehitetään ympäristöä ja erityisesti ilmastoa vähemmän rasittavaksi. Tiedonkeruu- ja laskentamenetelmien ja työkalujen kehityksellä tavoitellaan hiilijalanjälki- ja muun ympäristövaikutustiedon laadun ja luotettavuuden parantumista ja tiedon määrän lisääntymistä. Kehitettävät tiedonkeruu- ja laskentamenetelmät ja työkalut pilotoidaan yrityshankkeiden ympäristökuormituksen nykytilan arviointiin, jonka pohjalta yritykset suunnittelevat, käynnistävät ja toteuttavat rinnakkaisissa hankkeissa omia teknologisia ja toimintatapojen kehittämistoimenpiteitään.
Vastaava tutkija
Katajajuuri Juha-Matti Hankkeen kesto 2009 - 2012
Asiasanat
rehevöityminen, happamoituminen, ympäristövaikutus, ympäristökuormitus, tuote, elinkaari, elinkaariarviointi, hiilijalanjälki, elintarvike, ruoka, ilmastovaikutus, elintarvikeketju, toimitusketju, tuotantoketju, kehittäminen, parantaminen, metodologia, standardi, laskenta, harmonisointi, laskentaohje, laskentamenetelmä, työkalu, vesijalanjälki, rehevöitymisjalanjälki, ilmasto, climate impact, carbon footprint, global warming potential, food, foodstuff, product, eutrophication, acidification, environmental impact, environmental load, LCA, life cycle assessment, life cycle analysis, supply chain, improvement, development, harmonisation, method, methodology, rule, calculation, guide
Hankkeen vaihe: Päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Luonnonvarakeskus Luken järjestelmästä.
|