Biojalostamoiden kehittämisen ja käyttöönoton ajavana taustavoimana on näkemys siitä, että jatkuvasti kasvava energian ja eri hyödykkeiden tuotanto ja kulutus asettaa kestämättömiä paineita ei vain ilmastolle vaan koko ympäristöllemme ja erityisesti uusiutumattomien raaka-aineiden käytölle. Vastaavasti uskotaan, että ainut ratkaisu tälle ristiriidalle on uusien kestävämpien teknologioiden ja tuotteiden kehittäminen ja käyttöönotto. Siirtyminen fossiilisista polttoaineista ja uusiutumattomien raaka-aineiden käytöstä riippuvaisesta yhteiskunnasta sellaiseen yhteiskuntaan ja teolliseen tuotantoon, jossa turvaudutaan uusiutuviin, bioperäisiin raaka-aineisiin nähdään nykyään välttämättömänä. Siirtyminen biomateriaaliperäisiin kemikaaleihin ja muihin teollisiin materiaaleihin tulee kuitenkin muuttamaan teollisen tuotannon rakennetta radikaalisti. Uusien kestävämpien teknologioiden, tuotteiden ja kehityspolkujen valinta edellyttää täten kipeästi uutta T&K-toimintaa, jossa peltobiomassan tuotanto ja kulutus tullee olemaan keskeisessä roolissa. Uusia biomassan konversioteknologioita ja biojalostamoiden uusia innovatiivisia integroituja ratkaisuja, jotka perustuvat erilaisten uusiutuvien raaka-aineiden ja jätteiden hyötykäyttöön tulisi tutkia ja kehittää. Pienet hajautetut ja integroidut biojalostamoratkaisut mahdollistavat paremman energiahyötysuhteen, taloudellisen kannattavuuden ja pienemmät ympäristöpäästöt kuin mitä saavutetaan erillisissä suurissa teollisuuslaitoksissa, joissa tuotetaan energiaa tai valmistetaan vain yhtä tai kahta tuotetta. SABRINA-hankkeessa pureudutaan näihin kysymyksiin Suomen kannalta. Hankkeen tavoitteena on kartoittaa ja alustavasti evaluoida vaihtoehtoisia innovatiivisia maatilakokoluokan biojalostamoratkaisuja, jotka mahdollistavat elintarvikkeiden, energian, biopolttoaineiden ja erilaisten kilpailukykyisten, turvallisten, ekotehokkaiden ja kestävien biotuotteiden samanaikaisen ja integroidun valmistamisen peltobiomassasta Suomessa. Hanke kuuluu MTT:n painopistealueeseen "Bioenergia ja biomateriaalit" ja sille anotaan MTT:n sitomattomien budjettivarojen lisäksi rahoitusta Tekesin "BIOREFINE"-ohjelmasta. Hankkeen toteutukseen osallistuu useampi MTT:n yksikkö. Hanke kuuluu teknologiaohjelmaan ja se toteutetaan läheisessä yhteistyössä mm. TAL:in kolmen bioenergiahankkeen kanssa.
Vastaava tutkija
Thun Rabbe Hankkeen kesto 2008 - 2011
Asiasanat
Biojalostamot, Kotieläintilojen sivutuotteiden hyödyntäminen, Peltobiomassan termokemiallinen ja biotekninen jalostus, Hajautettu ja integroitu tuotanto
Hankkeen vaihe: Päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Luonnonvarakeskus Luken järjestelmästä.
|