Suomalaisen sikatalouden toimintaympäristössä on tapahtunut useita merkittäviä muutoksia, jotka yhtäältä edellyttävät ja toisaalta mahdollistavat muutoksia alkutuotannon ohjauksessa. Ohjauksen tehostaminen auttaa tuotantoketjua vastaamaan paremmin markkinoiden haasteisiin, ja sopeutumaan myös kuluttajien taholta tuleviin odotuksiin. Samanaikaisesti perinteinen koe-eläinlaitoksissa tehtävä empiirinen tuotantotutkimus on muutospaineiden alla ja sikojen ravitsemus- ja tuotantotutkimukseen tarvitaan uusia toimintamalleja, kuten tila-aineistojen monipuolista hyödyntämistä ja tutkimusten tekemistä tiloilla Sianlihan tuotannossa kertyy monenlaista tietoa sekä tiloilta että teurastamosta. Näitä toistaiseksi vähän hyödynnettyjä aineistoja analysoimalla ja tilatiedon keruuta kehittämällä voidaan todennäköisesti tutkia tuotannon tehokkuuteen ja kannattavuuteen vaikuttavia tekijöitä paremmin kuin yksittäisten ruokintakokeiden pohjalta. Tila-aineistojen avulla voidaan myös selvittää tutkimusongelmia, joita on perinteisiin tuotantokokeisiin vaikea järjestää, mm. olosuhteiden, laiteratkaisujen, sikalan johtamisen ja tautitilanteen vaikutuksia. Tulosten pohjalta voidaan kehittää tuotannonseurantajärjestelmiä tunnistamaan tuotannon ongelmakohtia ja suosittamaan toimenpiteitä ongelmien korjaamiseksi. Tärkeä kysymys on se, voisiko sianlihan tuotantoketju vastata uuden teknologian tarjoamiin mahdollisuuksiin ja sopeutua markkinaympäristön muutoksiin ohjaamalla tuotantoa nykyistä tehokkaammin mm. ruhon laadulle asetettujen tavoitteiden mukaan tai hyödyntäen tietoja tuotanto-olosuhteista, tuotoksista ja panosten käytöstä. Hankkeessa on analysoitu lihasikaloiden tuotannonseuranta-aineistoja ja hyödynetty analysinnissa saatuja tuloksia lihasiantuotannon tuottavuuden ja taloudellisen tuloksen parantamiseksi, ja tuotannon kehittämiseksi vastaamaan sille asetettavia vaatimuksia.
Vastaava tutkija
Partanen Kirsi Hankkeen kesto 2009 - 2011
Asiasanat
tuotannonseuranta, ruokinta, lihasika, talous, olosuhteet, tilatutkimukset, sika, hyvinvointi
Hankkeen vaihe: Päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Luonnonvarakeskus Luken järjestelmästä.
|