Suomalaiset syövät yhä enemmän vihanneksia ja siksi vihannesten avomaaviljely on laajeneva elinkeino Suomessa. Etelä-Savossa on merkittävä rapean keräsalaatin, parsakaalin ja kiinankaalin viljelykeskittymä, jonka taloudellista kannattavuutta heikentävät useat kasvitaudit ja ravinteiden huuhtoutuminen pelloilta vesistöihin. Hankkeessa etsitään uusia keinoja vihannesten tautitorjuntaan. Hankkeen tavoitteena on parantaa suomalaisen vihannesviljelyn taloudellista kannattavuutta pienentämällä kasvitautien aiheuttamia satotappioita ja tehostamalla ravinteiden hyväksikäyttöä. Hankkeessa tauteja aiheuttavia bakteereita ja sieniä eristetään ja tunnistetaan perinteisin ja PCR-menetelmin sekä sekvensoimalla. Tautien torjuntaa tutkitaan kasviperäisten, taudinaiheuttajille haitallisten yhdisteiden (biofumikaatio) avulla sekä biologisella torjunnalla. Hankkeen toteuttavat Helsingin yliopisto, Soveltavan biologian laitos ja Ruralia instituutti, MTT Mikkeli ja useita vihannestiloja Etelä-Savon alueella.
Vastaava tutkija
Kivijärvi Pirjo Hankkeen kesto 2009 - 2011
Asiasanat
sinappi, pahkahome, keräsalaatti, biofumikaatio, vihannekset, kerääjäkasvit
Hankkeen vaihe: Päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Luonnonvarakeskus Luken järjestelmästä.
|