Nautakarjatilojen ruokinnansuunnitteluun ja tuotannonohjaukseen kehitetään KarjaKompassiksi nimetty järjestelmä, joka otetaan karjatilojen käyttöön ProAgrian palveluna. KarjaKompassi pohjautuu nykyisiin rehuarvoihimme eli rehujen energiapitoisuus ilmaistaan rehujen sulavuudesta johdettua muuntokelpoista energiaa käyttäen. Valkuaisarvoina käytetään pohjoismaisena yhteistyönä kehitettyä OIV-PVT-järjestelmää (ohutsuolesta imeytyvä valkuainen ja pötsin valkuaistase). Ruokinnansuunnittelu päädyttiin perustamaan nykyisiin rehuarvoihin, koska rehuarvojärjestelmien vertailuissa se on osoittautunut parhaaksi ja tarvittava rehuanalytiikka on käytettävissä. Lehmien ruokinnansuunnittelu KarjaKompassissa perustuu kuitenkin aivan uudenlaiseen lähestymistapaan, jossa liikkeelle lähdetään siitä, että rehuannoksen koostumus vaikuttaa lehmän syöntimäärään. Säilörehun ja väkirehun syönti-indeksien avulla arvioidaan vaikutukset toteutuvaan syöntiin. Ruokintatason ja rehuannoksen koostumuksen vaikutukset sulavuuteen arvioidaan laajasta aineistosta laskettuihin empiirisiin yhteyksiin perustuen. Syönnin ja sulavuuden perusteella lehmien aineenvaihdunnan käyttöön tuleva ravintoaineiden määrä pystytään ennustamaan varsin tarkasti. Maitotuotos voidaan sitten ennustaa käyttäen laajasta ruokintakoeaineistosta laskettuja ravintoaineiden saantiin perustuvia tuotosvasteita. Lehmien ruokinnansuunnittelun biologisten tekijöiden kvantitatiivisessa hallinnassa on siis päästy merkittävästi eteenpäin. KarjaKompassiin tulee myös monipuoliset ruokinnan taloudellisen ja biologisen optimoinnin mahdollisuudet pohjautuen Lypsikiksi nimettyyn optimointimalliin. Nyt pystytään ottamaan huomioon ruokinnan muutosten taloudelliset vaikutukset rahatuloihin maidon määrän ja koostumuksen muutosten kautta. Ruokintaa voi optimoida myös esimerkiksi ravintoaineiden käytön tehokkuuden perusteella eli vaikka minimoida lantaan erittyvän typen ja fosforin määrää. Monipuoliset optimointimahdollisuudet ovat tulevaisuudessa entistäkin tärkeämpiä, koska tuotantopanosten ja tuotteiden hinnat jatkavat todennäköisesti nopeita muutoksiaan. Lehmien ruokinta on vain yksi osa lypsykarjatilan monitahoista kokonaisuutta. KarjaKompassi nivoo ruokinnan entistä saumattomammin tilan muihin keskeisiin prosesseihin kuten rehuntuotantoon ja talouteen. Koko kehitystyön tavoitteena on maitotilojen entistä rationaalisempi toiminta, kun biologiset vaikutukset pystytään huomioimaan päätöksenteossa entistä tarkemmin. Tuloksena päätöksenteko helpottuu, työ on mielekkäämpää ja tilan taloudellinen tulos paranee.
Vastaava tutkija
Rinne Marketta Hankkeen kesto 2008 - 2012
Asiasanat
Mallintaminen, Maidontuotanto, Ruokinta, Nurmirehuntuotanto, Optimointi, Rehut
Hankkeen vaihe: Päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Luonnonvarakeskus Luken järjestelmästä.
|