Lihasiipikarjan tuotanto ja siipikarjanlihan kulutus ovat lisääntyneet voimakkaasti viime vuosina. Samaan aikaan kananmunantuotanto on kamppaillut taloudellisissa vaikeuksissa. Siipikarjan ravitsemuksen ja hoidon tutkimustarve on lisääntynyt myös muuttuvan lainsäädännön myötä, ja erityisesti tuotannon taloudellisuutta parantavien ja ympäristöpäästöjä vähentävien ruokinta- ja rehustusvaihtoehtojen kehittäminen on tärkeää. Tutkimushankkeen tavoitteena on selvittää erilaisten rehunlisäaineiden kuten puhtaiden aminohappojen ja entsyymien vaikutuksia siipikarjan ravintoaineiden hyväksikäyttöön ja tuotantotuloksiin. Tarkentunut valkuaisruokinta ja tehokas rehun hyväksikäyttö vähentävät typen ja fosforin eritystä. Lisäksi hankkeen tavoitteena on selvittää erilaisten rehuvaihtoehtojen ja hoitomenetelmien vaikutuksia siipikarjan tuotokseen ja tuotannon taloudellisuuteen ja kehittää entistä kustannustehokkaampia siipikarjan ruokintastrategioita. Tutkimus toteutetaan yksittäisinä lihasiipikarjan ja munivien kanojen ruokintakokeina yhteistyössä alan kotimaisten ja kansainvälisten yritysten kanssa.
Vastaava tutkija
Valaja Jarmo Hankkeen kesto 1999 - 2012
Asiasanat
kalkkuna, ruokinta, kokkidioosirokotus, camelina, aminohapot, probiootti, kotimainen valkuainen, ravintoaineiden hyväksikäyttö, murskeohra, prebiootti, entsyymi, kasvatusaika, broileri, muniva kana, rehu, kokkidiostaatti
Hankkeen vaihe: päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Luonnonvarakeskus Luken järjestelmästä.
|