Kansainvälisen kysynnän lisääntyminen on saanut maidon ja maitotuotteiden hinnan nopeaan nousuun. Raakamaidon tuotanto Suomessa on kuitenkin vähentynyt ja näin syntynyt suoranainen maitopula jalostuskapasiteettiin nähden luo paineita kehittää uusia lisäarvotuotteita, sillä suuren volyymin ja alhaisen jalostusasteen tuotteiden tuotanto ja markkinointi on taloudellisesti erittäin haastavaa uudessa tilanteessa. Maidonjalostuksessa tuotekehityksen suunta on ollut kohti terveellisempiä ja vähärasvaisempia tuotteita. Useimmista maitotuotteiden ryhmistä on markkinoilla normaalia kuluttajakäyttöä ajatellen riittävän vähärasvaiset vaihtoehdot, joten terveellisyysnäkökulman tutkimuspanostuksille on odotettavissa uusia kohteita. Maidon keskeinen rooli ruokavaliossa ja sen myötä tärkeän taloudellisen roolin saavuttanut maidonjalostusteollisuus ovat olleet keskeisinä tekijöinä pohjoismaisessa maidon tutkimukseen keskittyneessä yhteistyötutkimuksessa. Tutkimus on saavuttanut kansainvälisen tason ja tuottanut useita tieteellisiä ja teknologisia innovaatioita. Maidon bioaktiivisten komponenttien tutkimuksen edistämiseksi ja koordinoimiseksi on perustettu 01.09.2008 työnsä aloittanut pohjoismainen, NordForsk:n rahoittama yhteistyöverkosto "Bioactive compounds from milk and their interactions - functionality and genomics for new healthy food". Verkosto on MTT:n koordinoima ja siihen kuuluu osapuolia seitsemästä Pohjoismaasta ja Baltiasta. Elintarvikeperäisistä proteiineista maidon proteiinit ovat tärkeimpiä tunnettuja bioaktiivisten eli terveyttä edistävien peptidien lähteitä. Nykytiedon perusteella bioaktiiviset peptidit voivat toimia suojavaikuttajina verenpainetautien ja ylipainoon läheisesti liittyvien sairauksien, kuten diabeteksen (tyyppi 2), puhkeamisen estämisessä. MTT:n vahva asiantuntemus bioaktiivisten peptidien, mikrobibiotekniikan ja elintarvikeprosessoinnin alueilta yhdistyvät tässä hankkeessa kattavaksi terveysvaikutteisten elintarvikkeiden ydinosaamiseksi, jota täydennetään kansallisella ja kansainvälisellä yhteistyöllä.
Vastaava tutkija
Joutsjoki Vesa Hankkeen kesto 2009 - 2011
Asiasanat
Maito, Proteolyysi, Bioaktiivisuudet, Elintarvikemarkkinat, Ylipaino
Hankkeen vaihe: Päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Luonnonvarakeskus Luken järjestelmästä.
|