Tavoitteena on palvella ruoan tuotannon ja kulutuksen ympäristövaikutusten hallintaa ja ohjauskeinojen suunnittelua kulutus- ja ympäristövaikutustrendejä yhdistävän systeemimallinnus- ja skenaariotutkimuksen avulla. Lähtökohdaksi määritetään kuluttajasegmenttikohtaiset ruokastrategiat ja skenaariot strategioiden muutoksista, joista tärkeimpiä ovat volyymilliset, ruoan raaka-aineiden monimuotoisuuteen ja jalostusasteeseen sekä terveysvaikutteisuuteen liittyvät muunnokset. Kansallisen elintarvikesektorin ja lounaslautasvaihtoehtojen ympäristövaikutusten arvioimiseksi Ketjuvastuu ja ConsEnv -hankkeissa tehtyä työtä laajennetaan ulottamalla tarkastelu ruokastrategiatasolla ainevirtavaikutuksista spatiaalisiin vaikutuksiin. Ruokastrategiamalleista määritetään eniten ympäristöön vaikuttavat solmukohdat ns. hotspot alueet. Näitä tarkastellaan osana tuottajien ja kuluttajien välistä ympäristövastuullisuutta ja haetaan hyväksyttäviä ympäristömyötäisiä muutosvaihtoehtoja. Tuotannollisteknologisten innovaatio-vaihtoehtojen kehittäminen keskittyy lopuksi erityisesti energian ja ilmastomuutosvaikutusten minimointiin. Visiona on, että tulevaisuuden elintarvikkeiden tuoteselosteessa on energiatasapainoon täsmäytetty mittari, josta ilmenee tuotteen kuormittavuus sekä painonhallinta-akselistolla että ympäristöakselistolla.
Vastaava tutkija
Kurppa Sirpa Hankkeen kesto 2008 - 2011
Asiasanat
ilmastokoodi, lihavuus, funktionaaliset tuotteet, ruoankulutus, ympäristövaikutus, ruokaketju, terveys, ravintokoodi, trendi, ympäristö
Hankkeen vaihe: Päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Luonnonvarakeskus Luken järjestelmästä.
|