Tutkimus suoritetaan elo-joulukuussa (n. 15.8.-7-12.) 2008, MSO:n tarhalla Kannuksessa. Kokeessa käytetään yhteensä 120 minkkiurosta ja Â?naarasta (60 ja 60). Standard väri-tyypin minkit jaetaan kolmeen ryhmään (3 x 40 eläintä). Minkit kasvatetaan ja hoidetaan normaalien tilakäytäntöjen mukaisesti verkkohäkeissä, uros-naaraspareissa täyssisarukset samassa häkissä. Minkit punnitaan kokeen alussa ja kuukausittain sen jälkeen sekä kokeen lopussa. Rehunkulutus mitataan päivittäin. Eläinten terveydentilaa seurataan. Ryhmät: 1. Minkki 0 %: Tavallinen minkinrehu (verrokki) 2. Minkki 0.6 %: 0.6 % ARBOCEL® tuoreessa minkinrehussa 3. Minkki 1.2 %: 1.2 % ARBOCEL® tuoreessa minkinrehussa Koerehut valmistetaan Suomen Turkiseläinten Kasvattajain Liiton tämänhetkisten suositusten mukaan yhteistyössä Rettenmaier & Söhne yhtiön kanssa. Kaikki rehunvalmistuksen yksityiskohdat (energiatasot, kuiva-aineet, ruokintamäärät, tuore raaka-aineet, koostumus, sekoitusjärjestys jne) sovitaan rahoittajan kanssa. Raaka-aineet analysoidaan. Proteiinin osuus ME:stä tulee olemaan 30%. Kaikissa ryhmissä rehun energiataso on sama n. 7 MJ/kg tuorerehua tai 17,5 MJ/ kg kuiva-ainetta. Kaikki koerehut tehdään kerralla ja pakastetaan. Koerehuista tehdään kemiallinen analyysi. Minkit nahkotaan marraskuussa. Nahan pituus (cm), paino (g) ja väri (pikseli) mitataan, minkä jälkeen minkit gradeerataan Suomen Turkistuottajilla. Nahkojen hintatiedot lisätään loppuraporttiin huutokaupan jälkeen. Tulokset julkaistaan kolmen kuukauden kuluessa siitä kun koe on päättynyt ja kaikki analyysitulokset sekä nahkatiedot ovat selvillä.
Vastaava tutkija
Koskinen Nita Hankkeen kesto 2008 - 2009
Asiasanat
raakakuitu, kuitu, selluloosa, tuotantokausi, minkki
Hankkeen vaihe: Päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Luonnonvarakeskus Luken järjestelmästä.
|