Hankkeessa tutkitaan ja tuotetaan tietoa elintarvikkeiden hiilijalanjäljistä eli kasvihuonekaasupäästöistä, jotka syntyvät tuotteiden tuotantoketjussa koko niiden elinkaaren aikana. Selvitettävät kasvihuonekaasut ovat hiilidioksidi, metaani ja typpioksiduuli. Elintarvikkeen elinkaari kattaa muun muassa lannoitteiden, siementen ja kalkin valmistuksen, maataloustuotannon, maataloustuotteiden jatkojalostamisen, elintarviketeollisuuden, pakkausten tuotantoketjut, kaikki tuotteiden ja pakkausten valmistamiseen ja käyttöön liittyvät kuljetukset sekä tukku- ja vähittäiskaupan. Tiedonkeruu toteutetaan laajassa yhteistyössä ketjun toimijoiden kanssa. Hankkeen keskeisenä tutkimusmenetelmänä on elinkaariarviointi, jota noudatetaan ISO 14040- ja PAS 2050- standardien hengessä ja IPCC:n laskentaohjeita mukaillen. Tuotteiden ilmastotietoa ja muuta ympäristövaikutustietoa tarvitaan, jotta kuluttajat ja kansalaiset voivat tehdä kestävämpiä ja vastuullisempia valintoja. Tutkimuksen kohteena ovat sellaiset tuotteet, joita ei aiemmin ole tutkittu missään.
Vastaava tutkija
Katajajuuri Juha-Matti Hankkeen kesto 2008 - 2009
Asiasanat
hiilijalanjälki, hiilidioksidi, CO2, ympäristövaikutus, elinkaariarviointi, ruoka, elintarvike, life cycle assessment, elinkaarianalyysi, life cycle analysis, carbon footprint, carbon dioxide, environmental impact
Hankkeen vaihe: Päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Luonnonvarakeskus Luken järjestelmästä.
|