Tutkimuksen tavoitteena on kehittää lypsylehmien ruokintastrategia, joka muuttaa maidon rasvakoostumuksen selvästi enemmän tyydyttymättömiä rasvahappoja sisältäväksi. Uusi ruokintastrategia tähtää erityisesti omega-3-rasvahappojen, mutta myös kertatyydyttämättömien rasvahappojen pitoisuuksien lisäämiseen maidossa tyydyttyneiden rasvahappojen kustannuksella. Tavoitteeseen pyritään käyttämällä lypsylehmien säilörehun raaka-aineena puna-apilaa heinäkasvinurmen sijasta. Tutkimuksessa selvitetään puna-apilan maidon rasvahappokoostumusta muuttava vaikutusmekanismi sekä puna-apilaruokintaan soveltuva kasviöljylisä. Lisäksi selvitetään miten monityydyttämättömien rasvahappojen pitoisuus puna-apilassa ja siten saanti ruokinnassa maksimoidaan puna-apilarehun korjuu- ja säilöntämenetelmien avulla.
Vastaava tutkija
Shingfield Kevin Hankkeen kesto 2007 - 2011
Asiasanat
terveys, camelina, puna-apila, rasvahappo, säilörehu, lypsylehmä, maito, maitotuote
Hankkeen vaihe: päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Luonnonvarakeskus Luken järjestelmästä.
|