Hankkeen tavoitteena on tunnistaa elintarvikeketjun vahvuudet ja mahdollisuudet, jotka rakentavat lisäarvoa suomalaiselle elintarvikeketjulle. Hankkeessa tuotetaan sisältö- ja kriteeriesitys elintarvikeketjun kansalliselle laatujärjestelmälle. Lisäksi selvitetään kuluttajien ja muiden sidosryhmien odotuksia ja tiedontarpeita liittyen elintarvikkeiden laatuun, ketjun toimintatapaan, vastuullisuuteen, jäljitettävyyteen ja läpinäkyvyyteen sekä kokemuksia kansainvälisistä laatumerkeistä ja -järjestelmistä. Hanke toteutetaan rinnakkain kahdessa osassa: 1) elintarvikeketjun lisäarvotekijöiden tunnistaminen (koko toimiala) kansallisen laatujärjestelmän perustaksi 2) laatujärjestelmän sisällön ja kriteerien kehittäminen ja pilotointi lihaketjussa. Hankkeen tulokset ovat hyödynnettävissä elintarvikeketjun kansallisen laatujärjestelmän sisällön rakentamisessa ja laatuketjun toiminnan kehittämisen välineenä. Tulosten avulla voidaan suunnata elintarvikeketjua koskevaa kuluttajaviestintää ja parantaa elintarvikeketjun toiminnan läpinäkyvyyttä. Hankkeen toteutuksesta ja koordinoinnista vastaa MTT yhteistyössä MMM/Laatuketjun kanssa. Hanke toteutetaan sidosryhmäyhteistyössä elintarvikeketjun toimijoiden ja muiden keskeisten elintarviketalouden toimijoiden ja asiantuntijoiden kanssa.
Vastaava tutkija
Forsman-Hugg Sari Hankkeen kesto 2008 - 2010
Asiasanat
Vastuullisuus, Laatu, Yhteiskuntavastuu, Elintarvikkeet, Elintarvikeketju, Kuluttajat, Lisäarvo, Viestintä
Hankkeen vaihe: Päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Luonnonvarakeskus Luken järjestelmästä.
|