PATI-projekti on kehitys- ja tutkimusprojekti, jonka tavoitteena on parantaa elintarvikkeiden laatua sekä elintarviketalouden tiedonhallintaa, laatujärjestelmiä sekä tiedonsiirtoa tuotantopaikalta kuluttajalle saakka. Projekti on maaseudun kehittämishanke, jonka rahoittavat EU, maaseutuelinkeinopiirit, alueen kunnat sekä mukana olevat yritykset ja Maatalouden tutkimuskeskus (MTT). Julkisen rahoituksen osuus on enintään 85% hyväksytyistä kokonaiskustannuksista. Projektin lähtökohtana ovat nopeasti kehittyvät tuotannon dokumentoinnin, tiedon tallennuksen ja siirron tarpeet. Projektin aikana testataan uusimpien paikannusmentelmien sopivuutta käytäntöön, suunnitellaan kasvikohtaiset tietomäärittelyt ja kehitetään lohkokohtaisten tietojen dokumentointiin sopivat tavat. Tiloilla dokumentoitu tieto tallennetaan tuotantoketjukohtaisiin tietokantoihin ja analysoidaan MTT:n paikkatietolaboratoriossa. Samalla tuotetaan perusteet tilakohtaisille ja tuotantoketjut kattaville laatujärjestelmille. Projektissa luodaan paikkatietoon pohjautuvat alkuperätietokannat, joita voidaan hyödyntää myös osana kuluttajaviestintää ja tuotteiden markkinointia. Tutkimukselle projektin tietokannat tarjoavat uudenlaisen toimintatavan, jossa ongelmien ratkaisuun tähtäävä tutkimustyö pohjautuu todellisten tuotantotietojen laajamittaiseen analysointiin, malllintamiseen ja mallien testaukseen. Mm. monien alue-ekologisten tutkimusten käynnistäminen edellyttää alkuperätietokantojen kehittämistä. TAVOITTEET 1. tuottaa dokumentointimallit maatilojen ja tuotantoketjujen käyttöön 2. testata ja valita tuotantopaikkojen paikannukseen sopivat välineet sekä menetelmät 3. tuottaa kohdealueilla tietokannat porkkanan, kuminan ja pellavan viljelystä 4. analysoida tuoteketjujen tieto paikkatietojärjestelmän keinoin 5. välittää analysoitu tieto viljelijöille laadukkaampien elintarvikkeiden tuottamiseksi 6. tuottaa ketjukohtaiset tiedonhallintamallit 7. kehittää menetelmät, joilla laatutiedot voidaan siirtää läpi tuoteketjun kuluttajiille saakka 8. hyödyntää paikkatietojärjestelmän käyttö tuotantoketjut kattavissa laatujärjestelmissä 9. tuottaa tietokantoja alue-ekologisen tutkimuksen käyttöön
Vastaava tutkija
Raisio Ritva Hankkeen kesto 1996 - 1998
Asiasanat
GIS
Hankkeen vaihe: Päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Luonnonvarakeskus Luken järjestelmästä.
|