Suomen liittyminen EU:hun vaikutti voimakkaasti lammastalousyrityksiin heikentämällä karitsanlihan tuotannon kannattavuutta. Tuotantokustannusten aleneminen ei EU-ratkaisussa vastannut lihan hinnan laskua. Tuontirajoitusten poistuminen antoi ulkomaiselle lampaanlihalle mahdollisuuden lisätä markkinaosuutta maassamme. Samalla myös lampaanlihan kulutus kasvoi, joten markkinoilla on tilaa myös kotimaiselle lihalle. Lammastalous kuuluu olennaisena osana maamme maatalouteen. Sen väheneminen tai kutistuminen lähes olemattomiin vähentää myös luonnonmonimuotoisuutta. Kotimaisen lihan markkinaosuutta voidaan parhaiten lisätä alentamalla tuotantokustannuksia, hyvällä, tasaisella lihanlaadulla sekä hyvällä lihan saatavuudella. Hankkeessa tutkitaan tekijöitä, jotka tällä hetkellä selvimmin vaikuttavat tuotannon kannattavuuteen, sekä sitä, miten kannattavuutta tilan lisätulonlähteenä voitaisiin edistää. Tuotannon kannattavuus alkaa jo siitä, kuinka usein uuhi karitsoi sekä uuhen kyvystä tuottaa riittävästi maitoa karitsoilleen. Lampaanlihan tuotannossa, teurastamossa sekä myyntipöydällä on tärkeää erottaa laadullisesti parempi karitsanliha aikuisen eläimen lihasta. Mikäli lihan ja ruhon laatu ei ole moitteetonta, karitsasta maksettava hinta laskee jyrkästi. Karitsanlihan laatuun vaikuttavat monet tekijät, joista tärkeimpiä ovat iän, rodun ja sukupuolen lisäksi ruokinta.
Vastaava tutkija
Sormunen-Cristian Riitta Hankkeen kesto 1995 - 1999
Asiasanat
ruokinnalliset vaihtoehdot, voimaperäinen ruokinta, laajaperäinen ruokinta, suomenlammas, texel, oxford down, ruhon laatu, lihan laatu, kannattavuus
Hankkeen vaihe: Päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Luonnonvarakeskus Luken järjestelmästä.
|