Vieroitettaessa porsaat joutuvat kohtaamaan useita stressitekijöitä. Ne siirretään uuteen ympäristöön ja rehu vaihtuu runsaasti rasvaa ja valkuaista sisältävästä maidosta kasviperäisiä hiilihydraatteja sisältävään kiinteään rehuun. Tästä johtuen porsaiden koko ruoansulatuskanavan toiminta muuttuu. Uudessa karsinassa porsaat kohtaavat niille mikrobiologisesti ja lämpöolosuhteiltaan uuden ympäristön. Samaan aikaan emakon maidosta saatu immuniteetti on heikentynyt, mutta porsaan oma immuunijärjestelmä ei ole vielä kunnolla kehittynyt. Nämä suuret muutokset johtavat usein rehun syönnin huonontumiseen tai/ja vieroitusripulin puhkeamiseen. Ripuli pysäyttää porsaiden kasvun, ja osa porsaista voi jopa kuolla. Vieroitusripuliin sairastuminen voi huonontaa myös sikojen myöhempää kasvua. Aikaisemmin ripulin torjuntaan käytettiin antibioottisia rehun lisäaineita, mutta nykyisin niiden käyttö on kielletty EU:n ja kansallisin säännöksin. Vieroitusripulia yritetään torjua rehujen raaka-aineiden valinnalla, orgaanisilla hapoilla sekä erilaisilla pro- ja prebiooteilla. Yleisimpänä vieroitusripulin aiheuttaja pidetään E. coli -bakteeria. Tutkimuksen tarkoituksena on tutkia rehuun sekoitettavan prosessoidun hiivavalmisteen vaikutusta porsaiden kasvuun, rehuhyötysuhteeseen, terveyteen, immuunistatukseen sekä suoliston mikrobistoon, erityisesti E. coliin.
Vastaava tutkija
Laurinen Pasi Hankkeen kesto 2002 - 2003
Asiasanat
porsas, vieroitusripuli, Escherichia coli, kasvu, rehuhyötysuhde
Hankkeen vaihe: Päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Luonnonvarakeskus Luken järjestelmästä.
|