EU-lainsäädäntöön siirryttäessä 1996 yrittäjän omavalvontavelvollisuus astui voimaan myös Suomessa. Yrittäjälle annettiin vastuu tuotteen valmistusolosuhteiden valvonnasta ja tuotteen laadusta. Huolellisesti tehty ja hyvin toimiva omavalvontajärjestelmä on tuonut ajatuksen, että pienyritys voisi yhtä hyvin toimia myös ISO 9001 -laatujärjestelmästandardin ehdoilla. Maidon jalostuksessa on lakisääteisesti korkeat hygieniavaatimukset, joita edellyttävät mm. seuraavat säädökset: Omavalvontavelvollisuus, hygienialaki, maitohygieniapäätös ja uudet viranomaismääräykset, uusi ympäristölainsäädäntö, laatukäsikirja ISO 9002. Samat määräykset koskevat niin pienmuotoisia maidonjalostajia kuin suurempia valmistajia, koska raaka-aine ja tuotteet ovat ruokamyrkytysriskeille alttiita ja laatu on turvallisuuden tae myös pienyrityksessä. Pienjuustolayhdistyksessä on noussut huoli kuntien terveysvalvonnan vähentymisestä, samalla kun vastuuta on siirretty yrittäjille. Yrittäjillä on kuitenkin puutteellinen tieto viranomaisten vaatimuksista eikä yhteistyö ja tiedonkulku toimi toivotulla tavalla.
Vastaava tutkija
Tupasela Tuomo Hankkeen kesto 2001 - 2002
Asiasanat
pienjuustonvalmistajat, laatujärjestelmä, omavalvonta
Hankkeen vaihe: Päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Luonnonvarakeskus Luken järjestelmästä.
|