Porsas on vieroitushetkellä valmistautumaton kiinteän, kasvipohjaisen rehun sulattamiseen. Kun ohutsuolessa on runsaasti sulamatonta rehua, sisällön pH kohoaa ja E. coli -bakteerien lisääntymismahdollisuudet paranevat. Vieroitusripuliin sairastuneen porsaan kasvu hidastuu ja pahan ripulin sairastanut porsas saavuttaa välitys- ja teurastuspinon myöhemmin kuin terve porsas. Lyhytaikainen rehun rajoitus vieroituksen jälkeen on vähentänyt ripulia ja E. coli -määriä porsaiden ohutsuolessa. Porsaat myös pystyvät kompensoimaan lyhytaikaisesta rajoituksesta aiheutuvan kasvun hidastumisen. Rehun annostelun pienentäminen lisää työmenkkiä sikalassa. Vaihtoehtona on porsarehun laimentaminen vieroituksen jälkeisinä päivinä esimerkiksi sokerijuurikasleikkeellä annostelun ollessa vapaata. Leikeessä on hyvin sulavaa pektiinipitoista kuitua ja leikkeellä on ollut positiivinen vaikutus porsaiden ruuansulatustoimintojen kehittymiseen. Tutkimuksessa selvitetään, miten rehumäärän rajoittaminen rehun annostelua pienentämällä 20 %:lla vapaasta rehun syönnistä tai rehun laimentaminen sokeriuurikasleikkeellä (12 %) vaikuttaa porsaiden kasvuun ja terveyteen.
Vastaava tutkija
Suomi Kaija Hankkeen kesto 1995 - 2001
Asiasanat
porsaat, vapaa ruokinta, rajoitettu ruokinta, ripuli, sokerijuurikasleike
Hankkeen vaihe: Päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Luonnonvarakeskus Luken järjestelmästä.
|