Meijereiden toimintaympäristön hygieniatason kehittäminen ja ylläpito on jatkuvan parantamisen kohteena. Pienmeijerit ovat omatoimisesti kehittäneet hygieniatasoaan. Keskeisimmäksi ongelmaksi hygieniatason kehittämisessä on tällä hetkellä muodostunut asioiden vieminen käytännön tasolle sekä niiden ohjeistus ja dokumentointi. Projektin tavoitteena on etsiä ratkaisuja pienmeijereiden toimintaympäristön laatutason parantamiseen. Hanke keskittyy meijereiden tuotantoympäristössä esiintyvien ongelmakohtien määrittämiseen ja ongelmien ratkaisumallien testaamiseen. Projektissa on myös tarkoitus opastaa henkilökuntaa keskeisissä laatuun liittyvissä asioissa. Hankkeessa pyritään luomaan pienmeijereille edellytykset tuottaa turvallisia ja kilpailukykyisiä tuotteita. Tavoitteena on ensivaiheessa kartoittaa hygieniataso ja laatujärjestelmä. Saatavien tulosten perusteella tehdään kriittisten pisteiden kartoitus pesuprosesseista. Tutkitaan pesumenetelmien vaikutus saastumislähteiden bakteerimäärien vähentämiseen erityyppisissä tuotantoprosesseissa ja -tiloissa. Mikrobiologisen tason parantamista tutkitaan erilaisilla vaihtoehtoisilla ratkaisuilla. Toimintaympäristön laadunkehittäminen on nähtävissä parantuneiden toimintaohjeiden ja -tapojen myötä saavutettavina laadukkaampina lopputuotteina.
Vastaava tutkija
Ryhänen Eeva-Liisa Hankkeen kesto 1998 - 2001
Asiasanat
hygieeninen laatu, pesu, desinfiointi, pienmeijerit, hygieniakoulutus
Hankkeen vaihe: Päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Luonnonvarakeskus Luken järjestelmästä.
|