Rypsituotteiden valkuainen on aminohappokoostumukseltaan hyvin käyttökelpoista sikojen ruokintaan. Suomalaiset rypsituotteet sisältävät enää hyvin vähän sioille haitallisia glukosinolaatteja. Rypsin suuri kuitupitoisuus huonontaa ravintoaineiden sulavuutta ja energia-arvoa. Rypsipuristeeseen jäävä rasva korvaa osan energia-arvon alenemisesta. Emakoilla rypsiruokintaa on tutkittu vähemmän kuin lihasioilla. Haittavaikutuksia on ilmennyt, kun rehun glukosinolaattipitoisuus on ylittäyt 2 mikromoolia grammassa. Aikaisemmissa kotimaisissa kokeissa on voitu haitoitta ruokkia ensikoita 15 % ja emakoita 10 % rypsirouhetta sisältävillä rehuseoksilla. Uusien vähäglukosinolaattisten rypsituotteiden sopivuutta siitossikojen ruokintaan ei ole selvitetty. Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää kotimaisen rypsipuristeen käyttöä soijarouheen korvaajana ensikoiden ruokinnassa. Tuotantotulosten lisäksi seurattiin veriarvojen ja elinnäytteiden perusteella rypsipuristeruokinnan vaikutusta kilpirauhasen aineenvaihduntaan ja lisääntymistoimintoihin. Kokeessa ohrapohjaisten rehuseosten soijarouheen valkuaisesta korvattiin rypsipuristeella 50 tai 100 %. Koe alkoi sikojen painaessa 20 kg ja päättyi niiden porsittua kahdesti. Kilpirauhashormonien pitoisuus määritettiin kaksi kertaa kokeen aikana. Teurastetuilta eläimiltä mitattiin kilpirauhasen ja maksan paino ja tutkittiin makroskooppisesti sukuelimet. Rehuseosten orgaanisen aineen sulavuus määritettiin kasvavilla ensikoilla ja emakoilla.
Vastaava tutkija
Siljander-Rasi Hilkka Hankkeen kesto 1996 - 2000
Asiasanat
ensikko, rypsipuriste, soijarouhe
Hankkeen vaihe: Päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Luonnonvarakeskus Luken järjestelmästä.
|