Hankkeen tavoitteena oli kehittää parsakaalin viljelyohjelma koko kasvukaudeksi ja pureutua suomalaisia viljelijöitä vastaantulleisiin viljelyongelmiin. Lajike- ja istutusaikatutkimuksella mallinnettiin sadon valmistumista, jolloin voi etukäteen ennustaa tuotannon ajoittumista ja määrää. Lajikkeiden ulkoinen ja sisäinen laatu määritettiin sadonkorjuun yhteydessä ja varastoinnin eri vaiheissa, jolloin voitiin määrittää tuotteen myyntiajan pituus. Sadon ajoittamiskeinoina tutkittiin eri istutusaikoja ja suorakylvöä. Sadon käsittely ja sadon pakkaus vaikuttavat merkittävästi tuotteiden laatuun. Parsakaalin jäähdytystä ja lyhyaikaista varastointia (1-3 viikkoa) tutkittiin tuotantohuippujen tasaamiseksi ja hyvän laadun varmistamiseksi tutkitaan. Biologisista kokeista saatujen sato- ja laatutunnuslukujen sekä viljelyteknisten ratkaisujen perusteella laskettiin parsakaalin tuotannon taloudellisuus.
Vastaava tutkija
Tahvonen Risto Hankkeen kesto 1998 - 2000
Asiasanat
parsakaali, viljelytekniikka, sato, laatu, varastointi
Hankkeen vaihe: Päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Luonnonvarakeskus Luken järjestelmästä.
|