Nurmirehuvaltainen ruokinta on märehtijän ruoansulatuksen erityispiirteet huomioonottava lajinmukainen ruokintamalli. Se on myös rehujen tuotantoriskiä ajatellen Suomen viljelyolosuhteisiin parhaiten soveltuva vaihtoehto. Kotieläintalouden ympäristökuormituksen vähentäminen on tavoite, jonka saavuttamiseen vaikuttavat tuotantoketjun kaikissa vaiheissa tehtävät ratkaisut. Viljely-, korjuu- ja säilöntätoimenpiteillä muokataan rehun hiilihydraatti- ja typpifraktioita, joiden määrällinen ja laadullinen tasapaino ruokinnassa vaikuttaa ravintoaineiden hyväksikäytön ja ravinnetappioiden suhteeseen. Erityisesti kasvin kehitysvaiheen aiheuttama vaihtelu rehun ravintoainepitoisuuksissa ja erilaiset säilöntämenetelmät antavat mahdollisuuden vaikuttaa eläimelle käyttökelpoisiin ravintoaineisiin nurmirehussa ja edelleen esim. typpi- ja metaanitappioiden suuruuteen ruokinnassa. Hankkeessa tutkitaan nurmirehun koostumuksen vaikutusta ruoansulatuskanavasta imeytyvien ravintoaineiden tasapainoon. Säilörehun liukoisten hiilihydraattien ja käymistuotteiden välistä suhdetta sekä valkuaisen laatua muokataan rehun käymisastetta säätämällä. Viljely- ja korjuutoimenpiteillä vaikutetaan lähinnä satotasoon ja rehun sulavuuteen sekä typpipitoisuuteen. Näiden tekijöiden merkitystä selvitetään lypsylehmän pötsikäymisen, energia- ja valkuaisaineenvaihdunnan, maidontuotannon ja maidon koostumuksen kannalta. Ravitsemus fysiologisissa ja tuotantokokeissa selvitetään minkälainen täydennysruokinta parhaiten tehostaa nurmirehun ravintoaineiden hyödyntämistä. Hankkeen tavoitteena on edistää lypsykarjatilan ravinnekiertoa ja parantaa tuotannon taloudellisuutta.
Vastaava tutkija
Jaakkola Seija Hankkeen kesto 1994 - 1997
Asiasanat
nurmirehut, lypsylehmä, lehmät, maidontuotanto, pötsikäyminen, maitohappo, glukoosi, aminohapot, ravinnetappiot, ympäristö
Hankkeen vaihe: Päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Luonnonvarakeskus Luken järjestelmästä.
|