Euroopan unionin jäsenvaltiot sopivat vuonna 2003 yhteisen maatalouspolitiikan uudistamisesta. Vuodesta 2006 lähtien valtaosa EU:n kokonaan rahoittamista viljelyalaperusteisista CAP-peltokasvituista ja eläinmääräperusteisista CAP-eläintuista irrotetaan tuotannosta ja maksetaan viljelijöille tuotannosta irrotettuna tulotukena. CAP-tukien irrottaminen tuotannosta muuttaa viljelijöiden taloudellisia kannustimia ja aiheuttaa sopeutumisia tuotantopanosten käytössä ja tuotannossa. Muutokset pellon käytössä vaikuttavat myös laajojen alueiden viljelymaisemaan ja luonnon monimuotoisuuteen. Tutkimusprojektin aikana lohkokohtaista pellonkäyttöä ennustavan BIOGIS-mallin kehittelystä luovuttiin. Sen sijaan ennustettiin maatalouden sektorimallin avulla kuinka CAP-tukien irrottaminen tuotannosta vaikuttaa pellon käyttöön, maataloustuotannon intensiteettiin sekä viljelymaiseman ja lajien monimuotoisuuteen Suomessa. Tutkimushanke oli osa Suomen Akatemian ja maa- ja metsätalousministeriön rahoittamaa biodiversiteettitutkimusohjelmaa (FIBRE).
Vastaava tutkija
Miettinen Antti Hankkeen kesto 2000 - 2003
Asiasanat
CAP-uudistus, luonnon monimuotoisuus, maatalouden sektorimalli, maatalousmaan käyttö, maatalouspolitiikka, maisemadiversiteetti
Hankkeen vaihe: Päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Luonnonvarakeskus Luken järjestelmästä.
|