Kasvatuskokeessa selvitettiin kotimaisten valkuaisrehujen, herneen, rypsin ja teurasjätteiden yms. käyttökelpoisuus lihasikojen ruokinnassa sekä rajoitettua että vapaata ruokintaa käytettäessä. Samalla tutkittiin, voidaanko rypsin ja herneen valkuaisen arvoa parantaa käyttämällä lisänä puhtaita aminohappoja, lysiiniä, metioniinia ja treoniinia. Rypsirouhe (2/3) ja herne (1/3) yhdessä osoittautuivat rajoitetulla ruokinnalla tuontivalkuaisrehujen, soijan ja kalajauhon, veroisiksi. Vapaalla ruokinnalla tuotantotulos oli hivenen niitä alhaisempi. Rehun valkuaistasoa voitiin pudottaa rypsi- ja herneruokinnalla, kun rehussa käytettiin puhtaita aminohappoja.
Vastaava tutkija
Suomi Kaija Hankkeen kesto 1987 - 1989
Asiasanat
aminohapot, herne, kotimaiset rehut, lihasika, ruokinta, rypsirouhe, valkuaisaineet
Hankkeen vaihe: Päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Luonnonvarakeskus Luken järjestelmästä.
|