Vieroituksen jälkeinen, usein E. coli -bakteerin aiheuttama ripuli on yleinen ongelma porsatuotantosikaloissa. Ripuliin sairastuminen voi lisätä porsaskuolleisuutta ja hidastaa eloonjääneiden porsaiden kasvua sekä altistaa eläimet muille infektioille. Taloudellisia tappioita syntyy, jos porsas ei ole välityskelpoinen. Myös lihasikaloissa saattaa kasvukauden alkuvaiheessa esiintyä ruuansulatushäiriöitä, varsinkin välitysporsaita käyttävillä tiloilla. EU:n toimesta on asetettu käyttökieltoon useita antibioottisia rehun lisäaineita, joita on pieninä pitoisuuksina käytetty ehkäisemään porsaiden ja nuorten lihasikojen ripulia ja myös parantamaan kasvua. Käyttökieltoihin on päädytty, koska antibioottisten lisäaineiden pitkäaikainen käyttö on lisännyt antibiooteille vastustuskykyisiä mikrobikantoja. Lisäaineet sinänsä voivat myös olla terveydelle haitallisia. Tutkimushankkeen tavoitteena on löytää toimivia ja turvallisia antibioottisten lisäaineiden korvaajia mm. orgaanisista hapoista ja probiooteista sekä kehittää ruokinta- ja hoitomenetelmiä, joiden avulla voidaan ennaltaehkäistä sikojen suolistotulehduksia ja niiden aiheuttamia tuotantotappioita. Hanke koostuu useista osatutkimuksista, joiden tavoitteet, sisältö ja tulokset on selitetty yksityiskohtaisemmin kunkin osakokeen kohdalla.
Vastaava tutkija
Partanen Kirsi Hankkeen kesto 1994 - 2005
Asiasanat
porsaat, lihasiat, ripuli, vapaa ruokinta, rajoitettu ruokinta, orgaaniset hapot, valkuainen, kivennäisaineet, puskurikapasiteetti
Hankkeen vaihe: Päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Luonnonvarakeskus Luken järjestelmästä.
|