Tutkimuksen tavoitteena on nurmirehun säilönnän kehittäminen tutkimalla uusia biologisia säilöntäaineita pien- ja tilamittakaavan siiloissa. Säilörehun laadun, koostumuksen ja sulavuuden (lampailla) lisäksi tutkitaan niiden maittavuus ja vaikutus maidon tuotantoon ja koostumukseen lehmillä. Kolmessa maidontuotantokokeessa verrataan biologisilla säilöntäaineilla myöhemmällä nurmen kehitysasteella säilöttyjä rehuja normaaliaikaan ja myöhemmin tehtyihin happosäilörehuihin (AIV 2). Yhdessä kokeessa selvitetään lisäksi syöntiajan: 8 tai 20 tuntia sekä osittaisen neutraloinnin vaikutusta entsyymi- ja happosäilörehun maittavuuteen ja tuotantotulokseen. Lisäksi tutkitaan silpun pituuden vaikutusta maidon koostumukseen entsyymi- ja happosäilörehulla. Myöhemmin korjatut bakteeri+entsyymi- ja entsyymisäilörehut olivat hyvin säilyneitä ja voimakkaasti maitohappokäyneitä, mutta niiden kuidun sulavuus ja maittavuus ja siten 4 % maitotuotos olivat merkitsevästi alemmat kuin normaaliaikaan korjatulla happosäilörehulla.
Vastaava tutkija
Toivonen Vesa Hankkeen kesto 1985 - 1991
Asiasanat
bakteerit, entsyymit, lypsykarja, maito, rasvat, rehunsäilöntäaineet, ruokinta, nurmisäilörehu, valkuaisaineet
Hankkeen vaihe: Päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Luonnonvarakeskus Luken järjestelmästä.
|