Ohran ja kauran ruokinta-arvoa lehmillä verrattiin viidessä kokeessa yhteensä 220 Ay-lehmällä. Ohra- tai kaurarouhetta annettiin ainoana väkirehuna tuotoksen mukaan, säilörehua vapaasti ja heinää 1 kg/pv. Ohra ja kaura muodostivat 36 ja 37 % kuiva-aineesta. Kauralla lehmät tuottivat kaikissa kokeissa vähän enemmän maitoa, mutta rasva- ja valkuais-% olivat alemmat. Keskimääräiset tulokset ohralla (n=110) ja kauralla (n=110) peräkkäin olivat: 4 % maitoa 21.9 ja 22.5 kg/pv, maitoa 20.2 ja 21.3 kg/pv, rasva-% 4.56 ja 4.38, valkuais-% 3.24 ja 3.12, maitosokeri-% 5.04 ja 5.08, rasvaa 920 ja 932 g/pv, valkuaista 654 ja 663 g/pv, maitosokeria 1017 ja 1079 g/pv, ry/kg 4 % maitoa 0.42 ja 0.40, kuiva-ainetta kg/kg 4 % maitoa 0.73 ja 0.72, säilörehua 9.5 ja 9.4, heinää 0.7 ja 0.7, viljaa 5.6 ja 5.8 kg ka/pv, kuiva-ainetta 15.8 ja 15.9 kg/pv, elopainon muutos 0.02 ja 0.06 kg/pv. Maitotuotoksen perusteella lasketut rehuarvot ohralle ja kauralle olivat 1.04 ja 1.07 ry/kg ka, merkitsevästi paremmat kauralla kahdessa kokeessa. Kauraa suositellaan lehmille paremman taloudellisen tuloksen ja pehmeämmän maitorasvan vuoksi.
Vastaava tutkija
Heikkilä Terttu Hankkeen kesto 1980 - 1991
Asiasanat
kaura, lypsykarja, maito, ohra, rasvat, rehuarvo, ruokinta, nurmisäilörehu, valkuaisaineet, väkirehut
Hankkeen vaihe: Päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Luonnonvarakeskus Luken järjestelmästä.
|