0689-01 Ohutsuolisulavat aminohapot siipikarjan ruokinnassa. 0689-02 Ravintoaineiden sulavuus sian ruoansulatuskanavassa. Rehu on kotieläintuotannon suurin yksittäinen kustannuserä. Kaikilla rehukustannuksiin vaikuttavilla tekijöillä on välitön ja merkittävä vaikutus koko tuotannon taloudellisuudelle. Rehusuunnittelu perustuu rehuraaka-aineiden ravintoaineiden sulavuustietoihin ja niiden perusteella laskettuihin rehuarvoihin. Uusien kemiallisten analyysimenetelmien avulla pystytään määrittämään rehun aineosien kuten kuidun ja aminohappojen sulavuus ja hyväksikäyttö entistä tarkemmin. Valkuaisen ja aminohappojen sulavuus perustuu ohutsuolisulavuuteen ja määritykset vaativat erityistekniikkaa. Eläinkokeita tukevat in vitro-sulavuusmääritykset, joiden avulla pyritään luotettavasti simuloimaan eläimen ruuansulatusprosesseja. In vitro-menetelmillä voidaan tulevaisuudessa korvata osa eläinkokeista yksinkertaisissa rehuarvomäärityksissä. Perustietoa yksimahaisten ruuansulatusprosesseista tarvitaan vahvistamaan päätelmiä rehujen sulavuuteen vaikuttavista tekijöistä. Valkuaisen ja aminohappojen sulavuuteen vaikuttaa eniten elimistöstä ruuansulatuskanavaan erittyvä endogeeninen valkuainen, jonka osuus voi olla jopa 70% ohutsuolessa virtaavasta valkuaisesta yksimahaisilla. Lisätietoa tarvitaan erityisesti siipikarjalla endogeeniseen eritykseen vaikuttavista tekijöistä. Endogeenisen erityksen vähentämien on tehokkain tapa parantaan rehun valkuaisen ja aminohappojen hyväksikäyttöä. Suoliston mikrobitoiminnan merkityksestä yksimahaisten ruuansulatusprosesseihin tiedetään varsin vähän. Mikrobeilla on ilmeisesti tärkeä merkitys ruuansulatuskanavan hyvinvointiin sekä eläinten terveyteen. Toisaalta mikrobit kilpailevat samoista ravintoaineista eläimen kanssa ja saattavat pienentää eläimelle käyttökelpoisten ravintoaineiden määrää. Lisätutkimuksia mikrobitoiminnan laajuudesta sekä merkityksestä sekä sioilla että siipikarjalla tarvitaan. Tutkimushanke koostuu kahdesta osahankkeesta: 1. Ohutsuolisulavat aminohapot siipikarjan ruokinnassa sekä 2. Ravintoaineiden sulavuus sian ruuansulatuskanavassa. Hankkeiden yksityiskohtaisen tavoitteet on esitetty osahankkeiden tiedoissa. Vaikuttavuus: Tutkimuksella tuotetaan uutta tietoa rehuseosten ja - raaka-aineiden sulavuudesta sekä rehuarvoista. Lisäksi hankitaan lisätietoa sulavuuteen ja hyväksikäyttön vaikuttavista ravitsemusfysiologisista ja aineenvaihdunnallisista tekijöistä. Tutkimuksella kehitetään eläinkokeita korvaavia vaihtoehtoisia tutkimusmenetelmiä.
Vastaava tutkija
Valaja Jarmo Hankkeen kesto 2000 - 2001
Asiasanat
valkuainen, aminohapot, energia-arvo, kuitu, sika, siipikarja, ohutsuolisulavuus, kokonaissulavuus, mikrobitoiminta, endogeeninen eritys
Hankkeen vaihe: Päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Luonnonvarakeskus Luken järjestelmästä.
|