SUSAGRI -hanke (Sustainable Development in Agriculture: Indicators, Administration and Demonstrations) käynnistyi vuonna 1997 Euroopan Unionin LIFE-ohjelman, Maatalouden tutkimuskeskuksen ja Maatalouden taloudellisen tutkimuslaitoksen yhteisellä rahoituksella. LIFE-ohjelma on Unionin ympäristöpolitiikkaa tukeva rahoitusmuoto, joka on tarkoitettu uusien, innovatiivisten ympäristöteknologisten ratkaisujen ja menetelmien kehittämiseen. SUSAGRI jakaantui kolmeen osa-hankkeeseen, joita olivat kestävän maatalouden indikaattorit, ohjaus ja esittely. Indikaattorit tuottavat maataloudesta seurantatietoa päätöksentekoa ja käytännön toimenpiteitä varten. Kestävän maatalouden indikaattoreita on kehitetty useilla tahoilla, mutta tutkimusta, joka tarjoaisi syvällisemmän ja kriittisemmän näkökulman, ei indikaattoreista ole juuri tehty. SUSAGRIin koottiin monitieteinen tutkijaryhmä selvittämään indikaattoreiden muodostamisen perusteita sekä kehittämään kokonaisvaltaisia indikaattoreita maatalouden kestävyyden arviointiin. Ensi vaiheessa projektissa selvitettiin kestävän maatalouden teoreettista perustaa sekä indikaattoreiden mahdollisuuksia ja rajoituksia kestävän maatalouden arvioinnissa. Indikaattoreiden työstäminen tapahtui eri tieteenalojen menetelmiä ja paikkatietojärjestelmää (GIS) laajamittaisesti hyödyntäen. Indikaattoreita testattiin maatalouspoliittisten vaihtoehtojen vaikutusten arvioinnissa, ja tulokset visualisoitiin maisemavaikutusten osalta. Luonnonmukaista tuotantoa tutkittiin tässä projektissa kokonaisvaltaisesti kestävän maatalouden käytännön ratkaisuna. Kestävyyden ohjauskeinoja koskevan osuuden tutkimuskohteeksi valittiin maatalouden ympäristötukiohjelma, joka suomalaisessa maatalouspolitiikassa on ollut selkeästi merkittävin askel kohti ympäristöystävällisempiä tuotantotapoja. MYTVAS-projekti (Maatalouden ympäristötuen vaikuttavuuden seurantaprojekti) oli jo aiemmin ryhtynyt selvittämään tukiohjelman ekologisia vaikutuksia. SUSAGRIssa valittiin tätä täydentävä yhteiskuntatieteellinen näkökulma. Tutkimusalueet Yläneellä, Nurmijärvellä, Toholammilla ja Liperissä olivat yhteiset MYTVAS-projektin kanssa. Taloudellisia vaikutuksia selvitettiin lisäksi MTTL:n kirjanpitotilojen tulosten pohjalta. Viljelijöiden ja toteutukseen osallistuneiden viranomaisten näkökulmia ohjelmaan tutkittiin teemahaastatteluin ja kyselyin. Kestävän maatalouden esittelyyn liittyvä osakokonaisuus otettiin mukaan, jotta puheiden tasolta päästäisiin myös tekoihin. Jokioisiin, Maatalouden tutkimuskeskuksen välittömään läheisyyteen perustettiin maatalouden esittelypuisto, Elonkierto ja käytännön ympäristönhoitoa tehtiin Loimijoki-alueella yhteistyössä paikallisten maanomistajien ja viranomaisten kanssa. Kokonaisuutta täydentävä näkökulma kestävyyteen aukeni selvitettäessä kaupunkilaisnuorten mielikuvia kestävästä maataloudesta.
Vastaava tutkija
Luostarinen Matti Hankkeen kesto 1997 - 2000
Asiasanat
kestävä maatalous, kestävä kehitys, maatalouden ympäristöohjelma, indikaattorit, maaseutumaisema, maaseudun aluerakenne, luonnonmukainen maataloustuotanto, luomutuotanto, elinkaarianalyysi, maatalouden ympäristöpolitiikka, kustannus-hyötyanalyysi, perustuki, erityistuki, ympäristöasenteet, Loimijoki-projekti
Hankkeen vaihe: Päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Luonnonvarakeskus Luken järjestelmästä.
|